Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η μεταφορά της σοδειάς



Στους κακοτράχαλους δρόμους της υπαίθρου, κάτω από καλές ή αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς, η σοδειά περισυλλέγεται και μεταφέρεται από το χωράφι στην αποθήκη, κι από την αποθήκη στην αγορά.


Ένας γνώριμος τρόπος αγροτικής ζωής, που σιγά - σιγά αλλάζει με τις διαδοχές των γενεών.
Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει μια ομορφιά και μια απλότητα συμπαντική, γιατί οι εποχές και οι εκφράσεις των ανθρώπων, μπορεί σιγά σιγά να εξελίσσονται, υποτάσσονται όμως, αρμονικά και με σοφία, ανάμεσα στα παιχνίδια της φύσης και τον αγώνα της ζωής.


Κι έτσι, η γη μας αποκαλύπτει τα μυστικά, για την ζωή μας, περισσότερο απ’ όλα τα βιβλία.

Με ελάχιστο νερό και τον Οκτώβριο ο Πηνειός!


Λίγο έξω από τα Τρίκαλα, στην γέφυρα Βαλομανδρίου η εικόνα είναι απογοητευτική - Τι κατέγραψε ο φακός.


Το υδατικό δυναμικό της Θεσσαλίας δέχεται εδώ και σαράντα χρόνια τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή πίεση για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών συγκριτικά με τα υπόλοιπα διαμερίσματα της χώρας.
Σε ένα μικρό ρυάκι έχει μετατραπεί εδώ και αρκετούς μήνες ο Πηνειός ποταμός σε ορισμένα σημεία του, μια εικόνα που ειδικοί επιστήμονες την δικαιολογούν στα πλαίσια της παρατεταμένης ξηρασίας. Μάλιστα λίγο έξω από τα Τρίκαλα, στην γέφυρα Βαλομανδρίου η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς σε τίποτα δεν θυμίζει έναν ποταμό που διασχίζει τέσσερις νομούς και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Με δυσκολίες το λιγοστό νερό του προσπαθεί να προχωρήσει ανάμεσα σε φυτά και χαλίκια, ενώ ήδη διανύουμε τον μήνα Οκτώβριο.

επικοινωνιστε μαζι μας