Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρίκαλα 12 Αυγούστου 2024

Θέμα: Διευρυμένη σύσκεψη μετά από πρόσκληση του  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη μετά από πρόσκληση  του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή Βουλευτών, Δημάρχων και άλλων τοπικών φορέων, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει την περιοχή.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία, καθώς και τα αναγκαία έργα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.

Στην τοποθέτησή της, η Βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση και υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των έργων που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα φράγματα Πύλης, Μουζακίου, Μεσοχώρας και Νεοχωρίου, τα οποία αποτελούν κρίσιμα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η Βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Η Βουλευτής πρότεινε όλοι οι Βουλευτές της Θεσσαλίας, ανεξαρτήτως κόμματος, να καταθέσουν κοινή ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση έναρξη των έργων και την έγκαιρη υλοποίησή τους. Η πρωτοβουλία αυτή είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του μεγάλου και σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας, το οποίο αποτελεί απειλή για την κοινωνία της Θεσσαλίας και τον Θεσσαλικό κάμπο.

Μαρίνα Κοντοτόλη

Βουλευτής Τρικάλων | ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών


Η ερημοποίηση της Θεσσαλίας προ των πυλών

 

Ένα συγκλονιστικό βίντεο του trikalavoice.gr για τον ποταμό Πηνειό, κάνει ορατές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Θεσσαλία, αλλά και σε ολόκληρη την Χώρα.

Ήδη στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη η αυξανόμενη ζέστη και η ανομβρία ανησυχούν τους πολίτες και ειδικότερα τους αγρότες καθώς πλήττει όλο και πιο έντονα την αγροτική παραγωγή. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μείωσαν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, ενώ τροφοδότησαν με ασθένειες, που βλάπτουν την ποιότητα φρούτων και λαχανικών. Την ίδια ώρα η μείωση της εγχώριας παραγωγής λόγω κλιματικής κρίσης τροφοδοτεί την ακρίβεια και οδηγεί σε ακόμα υψηλότερες τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές που ήδη βλέπουν συνεχώς νέες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα.

Στην Έκθεση για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι η μέση θερμοκρασία μέχρι τα μέσα του αιώνα θα ανέβει έως και 2 βαθμούς. Μάλιστα, μετά το 2060, η αύξηση στη μέση θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 5 βαθμών περίπου. Η ενίσχυση της ξηρασίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετάπτωση του κλίματος στη χώρα μας, με αποτέλεσμα περίπου το 40%, ιδίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, να κινδυνεύει να ερημοποιηθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την αγροτική παραγωγή.

Ήδη άνω του 30% των εδαφών της Θεσσαλίας έχει ερημοποιηθεί ή βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο ερημοποίησης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ερημοποίηση έχουμε όταν μια περιοχή διαθέτει λίγο νερό και το έδαφός της έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Έτσι λοιπόν, η ξηρασία που πλήττει τα εδάφη και η ανησυχία που προκαλεί για το μέλλον, απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων μας καθώς και των ευρωπαίων επιτρόπων, προκειμένου να μεριμνήσουν ώστε να δοθούν περισσότεροι πόροι σε περιβαλλοντικά θέματα.

επικοινωνιστε μαζι μας