Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Γ’ Συμπόσιο Λογοτεχνίας Κοζάνης



(Στην φωτογραφία μια αγαπημένη παρέα: Γεωργία Κολοβελώνη, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Αντώνης Κάλφας, Τίτος Πατρίκιος, Ηλίας Κεφάλας εντός της Νέας Βιβλιοθήκης Κοζάνης).

Στις εργασίες του Γ’ Συμποσίου Λογοτεχνίας Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, στις 23-25 Νοεμβρίου 2018, το οποίο επιμελήθηκε ο Β.Π. Καραγιάννης και η Δήμητρα Καραγιάννη, με τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, συμμετείχαν και οι συγχωριανοί μας ποιητές Ηλίας Κεφάλας και Γεωργία Κολοβελώνη.


Η ποιήτρια Γεωργία Κολοβελώνη επισήμανε τα εξής στην προσωπική της ιστοσελίδα:
«Επιστρέφοντας από την Κοζάνη την προηγούμενη Κυριακή, απολαμβάνοντας το χειμωνιάτικο τοπίο και την ομίχλη των βουνών, σκεφτόμουν πόσο τυχερή είμαι που απόλαυσα ένα υπέροχο συμπόσιο Λογοτεχνίας, στο πανέμορφο νέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, στην οποία είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε από τον Πρόεδρό της Παναγιώτη Δημόπουλο. Τυχερή -και ευγνώμων- που ο Αντώνης Κάλφας με τίμησε με τα λόγια του για το «Μελάνι στον ουρανίσκο», που απόλαυσα τη συντροφιά και τις λέξεις του Τίτου Πατρίκιου, που συνάντησα παλιούς και νέους φίλους. Όλα αυτά χάρη στον ακούραστο μαέστρο λέξεων Βασίλη Καραγιάννη, εκδότη του περιοδικού «Παρέμβαση», και την άοκνη Δήμητρα Καραγιάννη, οι οποίοι μόχθησαν για την εξαιρετική διοργάνωση. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!»


Ενώ ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας για το Γ’ Συμπόσιο εκφράστηκε με τον ποιητικό του λόγο:
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΙ Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ
"Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά
αντικρίζεις
για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουν πια περάσει
για πράγματα που ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα
για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ
και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου
[...]
για πράγματα που τα προγραμμάτισες και δεν σου βγήκαν
γι´ άλλα που τα σχεδίασαν άλλοι και βγήκαν διαφορετικά
για πράγματα που σου έτυχαν χωρίς να τα περιμένεις
για πράγματα που μόνο τα ονειρεύτηκες
και κάποτε, μία στις χίλιες πραγματώθηκαν...

Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση."

Λοιπον εκεί απάνω, ήγουν στην Κοζάνη, μας ξαναβρήκε η ποίηση του Τίτου Πατρίκιου κι εμείς βρήκαμε και ξαναβρήκαμε τον ποιητή της.


επικοινωνιστε μαζι μας