Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Από την προσωπίδα έως τη μάσκα


Λασπωμένες μπότες, φθαρμένα ρούχα της εποχής, τσαλακωμένο φούτερ παντελόνι, μάλλινο πουλόβερ, σακάκι και αυτοσχέδια χάρτινη αποκριάτικη προσωπίδα, που κρύβει το πρόσωπο, αλλά μαρτυράει την χρονολογία του Διονυσιακού έτους 1970. Είναι η εικόνα του μικρού μασκαρά, ο οποίος μετέχει με ευχαρίστηση στο παιχνίδι της ανωνυμίας. Φωτογραφίζεται και απαθανατίζει την μεταμφίεσή του και ένα κομμάτι από την παραδοσιακή τελετουργική διαδικασία των Αποκριών στο χωριό.
Απόκριες, που εδράζονται στις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.
Απόκριες, σε χωριό των Τρικάλων με την απλότητα και την αθωότητα της εποχής και με όλες αυτές τις διαδικασίες που είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. 


Σήμερα η προσωπίδα έδωσε τη θέση της στη μάσκα ή στο μακιγιάζ προσώπου, αλλά συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο μέσον μεταμφίεσης των Αποκριών, εξελιγμένο μεν, αλλά σταθερά προτιμητέο.
επικοινωνιστε μαζι μας