Κυριακή 3 Απριλίου 2016

«Σιωπηλός Μάρτυρας»

Του Σταύρου Φαλαγκάρα


Παρακολούθησα πρόσφατα σε πρώτη προβολή, στο 18 φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 70λεπτο ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας», του οποίου δυο εκ των βασικών δημιουργών,  είναι συντοπίτες. Ο γνωστός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος και η  νεαρή σεναριογράφος, Γλυκερία Πατραμάνη.
Δεν διεκδικώ ρόλο κριτικού κινηματογράφου ούτε  έχω την  πρόθεση και  την ικανότητα να κάνω κριτική αποτίμηση της ταινίας. Υπάρχουν ειδικότεροι από μένα στο χώρο αυτό. Ως απλός θεατής με αυτό μου το σημείωμα, εκφράζω απ’ τη μια μεριά δημόσια τους επαίνους για τους  συντελεστές του έργου: Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο σκηνοθέτη, Γλυκερία Πατραμάνη έρευνα-σενάριο, Χάρη Φάρρο διεθυντή φωτογραφίας, Χρήστο Γιαννακόπουλο μοντάζ-σχεδιασμός ήχου και  Βαγγέλη Φάμπα μουσική-μίξη ήχου. Και απ’ την άλλη, εκδηλώνω ειλικρινή ικανοποίηση για μια σπουδαία κινηματογραφική δημιουργία, που αναφέρεται στις παλιές φυλακές και  αξίζει να προσεχθεί ως ιδιαίτερο πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός, που αφορά πρωτίστως την  πόλη μας και την ιστορία της. Και σήμερα,  στο καιρό της παρακμής,  του ευτελούς  και φτηνού θεάματος και ακροάματος, πιστεύω ταινίες όπως η προαναφερόμενη, πρέπει να έχουν εξέχουσα θέση στις οθόνες των κινηματογράφων.



Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας»,  είναι μια αφήγηση ιστορικής μνήμης της πόλης μας, ανασύνθεση του παρελθόντος των φυλακών, ως τόπος έκτισης ποινών και στέρησης ελευθερίας, για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους, πάνω από 110 χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι της τρικαλινής κοινωνίας και ιστορίας. Είναι σίγουρα, ένα επιμορφωτικό μάθημα τοπικής κι όχι μόνο ιστορίας.
Ο Κώστας Σαμαράς, ποινικός κρατούμενος,  ο Αλκιβιάδης Ζαμπακάς και ο Θανάσης Αθανασίου, πολιτικοί κρατούμενοι, ο Γιάννης Αγκούμης τέως δεσμοφύλακας, ο Βασίλειος Ντάφος πρώην διευθυντής της φυλακής, η Έφη Χατζημάνου εκπαιδευτικός, διευθύντρια του ΣΔΕ Φυλακών, και η  Μαρούλα Κλιάφα, συγγραφέας και ιστορικός, στα ιστορικά στοιχεία της οποίας στηρίχτηκε και η έρευνα της σεναριογράφου, είναι οι  πρωταγωνιστές και ζωντανοί μάρτυρες, που κατορθώνουν ο καθένας με τον τρόπο, το  ήθος, το ύφος του και με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, να μεταφέρουν τους θεατές στον κόσμο της φυλακής και της ιστορικής μνήμης.

επικοινωνιστε μαζι μας