Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Αναμνήσεις από το Δημοτικό Σχολείο Βαλτινού

 

Τα σχολικά χρόνια μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην καρδιά και στη μνήμη όλων μας, έλκοντας τη νοσταλγία για μία ανεπιστρεπτί χαμένη Εδέμ, που την βιώσαμε την εποχή της αθωότητας, τότε που ανακαλύπταμε τον κόσμο και προσπαθούσαμε να κατακτήσουμε τη γνώση, να αποκτήσουμε δεξιότητες και να καλλιεργήσουμε τον χαρακτήρα μας.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο-άλμπουμ με τίτλο: «Αναμνήσεις από το Δημοτικό Σχολείο Βαλτινού», το οποίο δημιουργήθηκε με μια ποιητική διάθεση, συνδυάζοντας την επιλεγμένη μουσική με την εικόνα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θυμηθούμε την σχολική ζωή, εξελικτικά και διαχρονικά, από την εποχή της ίδρυσης του σχολείου, μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000.

Εδώ, σ’ αυτό το σχολείο, γενεές επί γενεών συνάντησαν την ανάγνωση, τη γραφή, τη σκέψη, τη γνώση, την κοινωνική διάσταση του κόσμου...

Εδώ οι μαθητές έγραψαν με το κονδύλι πάνω στην μαύρη πλάκα, και με την κιμωλία στον πίνακα τα πρώτα τους γράμματα α, β, γ, δ...

Σ’ αυτή την αυλή, αγόρια και κορίτσια, σαν πολύβουα μελίσσια, παίξανε, γελάσανε, κλάψανε και ματώσανε τα γυμνά τους παιδικά γόνατα.

Εδώ, μέσα, στη βαρυχειμωνιά, μαζί με τη φορτωμένη με βιβλία και τετράδια σάκα, κουβάλησαν στα παγωμένα χέρια τους ξύλα για τη σόμπα..

Εδώ χορτάσανε το γάλα σκόνη και το κίτρινο τυρί της αμερικάνικης βοήθειας, για να σταθούνε στα πόδια τους...

Εδώ ανακαλύψανε τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, που πλουτίζουν και δίνουν νόημα στην κοινωνική συμβίωση...

Αλλάζουν όμως οι καιροί κι όλα αυτά περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η σχολική εμπειρία, είναι ένα κομμάτι της ψυχής, ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Ζώσες μνήμες που γεφυρώνουν τον χρόνο φωτίζοντας το χθες και σηματοδοτούν το αύριο.

Κάθε έναρξη νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου δημιουργικής πορείας για το πολυτιμότερο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά μας, τη νέα γενιά και προοιωνίζει ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία.

Η παιδεία, η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο, αποτελεί το θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας προόδου, μιας ζωής πιο ποιοτικής, πιο ανθρώπινης.

Η επένδυση σε «ανθρώπινο κεφάλαιο», που περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε γνώση, δεξιότητες και δυνατότητες εκμάθησης, είναι κρίσιμος παράγοντας για την μακροχρόνια ανάπτυξη μιας χώρας και τη βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού.

Διότι η επένδυση στην Παιδεία, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο προς την Ανάπτυξη, η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή κρίση.


επικοινωνιστε μαζι μας