Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Γιορτάστηκε η αγροτική και λαϊκή εξέγερση της 2ας Φεβρουαρίου 1925 των Τρικάλων


Με μια λιτή εκδήλωση, τιμήθηκε και φέτος, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 στα Τρίκαλα, 92 χρόνια μετά, η αγροτική και λαϊκή εξέγερση της 2ας Φεβρουαρίου 1925, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.
Ομιλίες για την εξέγερση των αγροτών που έμεινε στην ιστορία, έκαναν ο πρώην Δήμαρχος Καλλιδένδρου Δημήτρης Τσιγάρας, ο δικηγόρος Χρήστος Σταμόπουλος, ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Ρίτσιος και ο Ναύαρχος Νικόλαος Γκόγκος, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και αρκετοί Τρικαλινοί.


Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο πρώην Δήμαρχος Καλλιδένδρου κ. Δημήτρης Τσιγάρας αναφέρθηκε αρχικώς στα γεγονότα της ημέρας εκείνης, της 2ας Φεβρουαρίου 1925.



Υπενθύμισε τα αιτήματα των αγροτών «για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και την αποκατάσταση των ακτημόνων αγροτών και των παλαιών πολεμιστών», καθώς και την κινητοποίηση στα Τρίκαλα, όταν «πολλοί αγρότες είχαν μαζευτεί στην πόλη, εργάτες του Εργατικού Κέντρου μοίραζαν από νωρίς το πρωί προκηρύξεις στους χωρικούς, με αιτήματα την απαλλοτρίωση των κτημάτων, κατά του πολέμου και κατά της ακρίβειας».
Στη συνέχεια, η πορεία εμποδίστηκε από στρατό και χωροφυλακή, ο κόσμος διεμβόλισε τη ζώνη άμυνας και φθάνοντας στη Νομαρχία, «οι εργάτες και οι αγρότες ζήτησαν να βγει ο νομάρχης να του μιλήσουν και να του παραδώσουν το ψήφισμά τους».
Η άρνηση του νομάρχη «να παραλάβει το ψήφισμα και να δεχτεί την Επιτροπή» έδωσε το έναυσμα «για την έκρηξη της οργής». Έφτασαν όμως στρατιωτικές δυνάμεις « από το 5° Σύνταγμα Πεζικού, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Καβράκο. Το πλήθος των διαδηλωτών ήταν ανάστατο και ζητούσε επίμονα να αποχωρήσει ο στρατός».

επικοινωνιστε μαζι μας