Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Τους κατέγραψε τυχαία ο φακός και αποθησαύρισε την ικμάδα τους

 

Η σημερινή ανάρτηση μοιάζει σαν ένα σχολαστικό ημερολόγιο μιας περιήγησης στο παρελθόν της καταγωγής μας. Καθώς στρεφόμαστε ενστικτωδώς προς τα πίσω αναζητώντας εναγωνίως τους προγόνους μας για να πάρουμε δύναμη, νιώθουμε σαν να τους έχουμε όλους ήδη εδώ και να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια.

Σκηνές της καθημερινής ζωής του παλιού Βαλτινού, πλανόδια και στεγασμένα επαγγέλματα, ξεθωριασμένες φιγούρες, που πάλευαν για το μεροκάματο. 

Άλλοι στον χώρο της εργασία τους, άλλοι στον δρόμο για τη δουλειά τους, και άλλοι στην καθημερινή τους ασχολία, συναντήθηκαν με τον φακό και μας χάρισαν την εικόνα, την ικμάδα τους και την γήινη υγρασία τους!

Κάποιοι δεν είναι πια κοντά μας, κάποιοι διαβιούν το βαθύ γήρας και κάποιοι πιο νεότεροι, συνταξιούχοι πλέον, μας αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο  τις ιστορίες τους, έχοντας ως σημείο αναφοράς την περιοχή του Βαλτινού.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες τους ανασύρονται από τη μνήμη μας εικόνες αλλά και εμπειρίες από ένα δύσκολο εργασιακό βίο. Παράλληλα, οι νεότεροι ανακαλύπτουν επαγγέλματα και δραστηριότητες που μπορεί να αγνοούσαν. Επαγγέλματα της αγροτικής υπαίθρου που, άλλα έφυγαν και χάθηκαν οριστικά, και άλλα συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές.



επικοινωνιστε μαζι μας