Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αληθινές ιστορίες του χωριού


Είχε σουρουπώσει για τα καλά και μια ομάδα ανταρτών γύρω στα είκοσι άτομα έφτασε στο Βαλτινό.
 Ήταν σε εντεταλμένη αποστολή για την εκτέλεση του σχεδίου αντίποινων πράξεων.
Οι μισοί κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του Ευάγγελου Κωσταρέλου και οι άλλοι μισοί περικύκλωσαν το σπίτι του Γιάννη Κουφουχρήστου.


Τα θύματα, πατέρας και γιός, Ευάγγελος και Κώνσταντίνος Κωσταρέλου.
Το μικρό πλίθινο σπιτάκι του Κωσταρέλου κοντά στην Γελαδαριά, φώτιζε ένα καντήλι και όλη η οικογένεια, οκτώ νοματαίοι, ήταν έτοιμη να κοιμηθεί.
Οι αντάρτες χτύπησαν την πόρτα και με την απειλή των όπλων συνέλαβαν τον Ευάγγελο Κωσταρέλο και τον γιό του, τον Κώστα, ένα νέο παιδί.22 χρονών παλικάρι.
Τους έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια, και είπαν στους υπόλοιπους να ξαπλώσουν κάτω και να μην κουνηθεί κανείς, γιατί θα τους πυροβολήσουν.
Στη συνέχεια μετέφεραν τους δύο άντρες στην Γαλαδαριά.

Τα θύματα, πατέρας και γιός Ιωάννης και Γιώργος Κουφοχρήστου.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο σπίτι του Γιάννη Κουφοχρήστου. Μαζί με τον Γιάννη έπιασαν και τον γιό του, Γιώργο, και αυτός νέο παιδί γύρω στα 20 ετών, τους έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα και ξεκίνησαν να τους μεταφέρουν και αυτούς προς τη Γελαδαριά. Κατά τη διαδρομή, ο Γιάννης αποπειράθηκε να αντισταθεί και δέχθηκε μερικές μαχαιριές στο σώμα του.
Αιμόφυρτος, αγκομαχώντας και τρεκλίζοντας προχωρούσε τώρα χωρίς αντίσταση και μέσα σε βρισιές και απειλές οι δύο αιχμάλωτοι έφτασαν στη Γελαδαριά.
Εκεί τους παρέταξαν και τους τέσσερις στη σειρά και τους πυροβόλησαν, μέχρι που τους σκότωσαν.
Την σιγή της νύχτας μετά τους φονικούς πυροβολισμούς διατάραξαν οι φωνές και ο θρήνος των οικείων των Θυμάτων.

Σχετικό δημοσίευμα από παλιά εφημερίδα της εποχής
Οι Αντάρτες είχαν εκτελέσει μέρος από την αποστολή τους και κατευθύνονταν τώρα για άλλο χωριό. Εκείνο το βράδυ μαζί με τους τέσσερις Βαλτσινιώτες εκτέλεσαν για αντίποινα και πολλούς άλλους εθνικόφρονες όπως στη Φωτάδα τον Ν. Νικολάου και Σπύρο Φλεστάρα, στο Δενδροχώρι τον Δ. Φέκα, καθώς και στο Πρίνος.
Ήταν ακόμα μια αιματηρή νύχτα του εμφυλίου πολέμου, τον Οκτώβρη του 1946, που πότιζε τον τόπο μας με το αίμα του διχασμού…

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο καφέ «ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΝΟ»



Το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Φεβρουαρίου το καφέ «ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΝΟ» στο Βαλτινό, διοργανώνει ξέφρενα διασκεδαστικά πάρτι, με μουσική και διάφορους διαγωνισμούς, χορού, μασκέ κλπ.

επικοινωνιστε μαζι μας