Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Το Μαγιάτικο πανηγύρι του Βαλτινού



Πόσοι από τους παλαιότερους άραγε να θυμούνται, ότι στις 2 Μαΐου το Βαλτινό πανηγύριζε και έδινε, παλιά, σε αυτή την ημέρα ιδιαίτερη σημασία και λαμπρότητα;
Την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου της Αλεξάνδρειας, πανηγυρίζει λοιπόν, σήμερα το χωριό μας, στην μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος, ο ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.


Παλιότερα τη μέρα αυτή, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία ο κόσμος έβγαινε στο προαύλιο της εκκλησίας και γιόρταζε, με χορούς και τραγούδια. Γεμάτος ο χώρος με τραπεζοκαθίσματα όπου κάθονταν παρέες - παρέες και εναλλάσσονταν στο χορό. 
Τα παραδοσιακά «όργανα» έπαιζαν τα δημοτικά τραγούδια και οι νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές ικανότητες και τα κάλλη τους. Οι μεγαλύτεροι καμάρωναν και απολάμβαναν το γλέντι με μπύρες και αναψυκτικά που πρόσφερε το διπλανό καφενεδάκι «Τα χίλια δένδρα».
Το γλέντι κρατούσε μέχρι το απόγευμα και μικροί και μεγάλοι απολάμβαναν το Μαγιάτικο πανηγύρι του χωριού.


Δεν γνωρίζουμε πότε ξέφτισε αυτό το πανηγύρι και έπαψε να εορτάζεται, όμως οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πως ο κόσμος τότε συμμετείχε, το χαίρονταν και το τιμούσε…

επικοινωνιστε μαζι μας