Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Μια αγκαλιά, ένα χάδι...ένα χαμόγελο ψυχής...



Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, μια γλυκιά κουβέντα....
Τόσο απλά πράγματα κι όμως τόσο σημαντικά για την εσωτερική ισορροπία του ανθρώπου!
Ποιος δεν ένοιωσε την ανάγκη να ακούσει μια γλυκιά κουβέντα, να αισθανθεί ένα τρυφερό χάδι, να χυθεί σε μια αγκαλιά και να δεχθεί μια επιβράβευση για ένα κατόρθωμα του.
Ποιος είπε όχι σε ένα τρυφερό βλέμμα, σε ένα ζεστό άγγιγμα σε έναν καλό λόγο. «Σ’ αγαπώ», «είμαι υπερήφανος για σένα», «είσαι ότι πιο σημαντικό έχω», «μπράβο είσαι αξιέπαινος»….
Και όλα αυτά, όταν εκδηλώνονται και παρέχονται χωρίς φειδώ από τους μεγαλύτερους προς τα παιδιά, δεν υπάρχει καλύτερη ενίσχυση και πολυτιμότερο εφόδιο για τη ζωή τους.
Η αγάπη των γονέων προς τα παιδιά θεωρείται δεδομένη. Κάνουν το καλύτερο δυνατόν που μπορούνε. Φροντίζουν να μην τους λείψει τίποτα.
Όμως χρειάζεται και η φροντίδα της συναισθηματικής κάλυψης. Η εξεύρεση χρόνου για κουβέντα, για ένα χάδι, για μια αγκαλιά, για επιβράβευση, για ένα βλέμμα, ένα παιχνίδι μαζί τους, … Θέτοντας, βεβαίως, παράλληλα και τα όρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδί που δεν έχει τη συναισθηματική κάλυψη και κυρίως από τη μάνα, νιώθει μαρασμό και βιώνει μια κατάσταση που λέγεται συναισθηματική «πείνα».
Ενώ όταν ένα παιδί πάρει πολύ αγάπη και αποδοχή, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του, είναι ισορροπημένο συναισθηματικά και δε θα αναγκάζεται να καλύπτει αυτή τη συναισθηματική «πείνα» με υποκατάστατα, τα οποία δυστυχώς θα το ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή του.

επικοινωνιστε μαζι μας