Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η μαθηματική έκφραση της αρμονίας


 «Η μαθηματική έκφραση της αρμονίας που ενυπάρχει στην φύση και η εφαρμογή των αρμονικών αυτών κανόνων στην τέχνη».
Παρουσίαση της εργασίας του Θωμά Δασκάλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Μουσική απόδοση Ανδρέα Τσέγα.


Πώς μορφοποιείται το σχήμα και η δομή της ύλης; Τι είναι αυτό που μας κάνει να έχουμε αντίληψη του Ωραίου, της Αρμονίας, της Αισθητικής, της Μουσικής, του Μέτρου;
Μια συναρπαστική περιήγηση πρόκειται να παρουσιάσει ο συμπολίτης μας Θωμάς Δασκάλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται «ιεροκρύφια μυστικά» της φύσεως, ο ενκρυπτόμενος ‘Ερως ή Λόγος, όπως οι έννοιες αυτές εκφράστηκαν μέσα από την Ελληνική σκέψη. Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που αποκωδικοποίησαν την θεία αρμονία και την εφήρμοσαν στην ποίηση, τον λόγο, το θέατρο, την γλυπτική την ζωγραφική, την Αρχιτεκτονική και γενικότερα στην αντίληψη του Υψηλού και του Ωραίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει να επιδείξει τις λέξεις «Μουσική», «Αρμονία», «Κόσμος», «Αναλογία» κλπ.
Η ανάπτυξη του θέματος θα γίνει με τρόπο απλό και κατανοητό, με προβολή εικόνων, επεξηγήσεων και παραδειγμάτων.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει και μία μοναδική εκπληκτική παγκόσμια πρωτοτυπία, προϊόν συνεργασίας του Θωμά Δασκάλου και του συμπολίτη μας εξαίρετου καθηγητή μουσικής και συνθέτη του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, Ανδρέα Τσέγα. Μετά από μία σε βάθος ανάλυση των αρμονικών κατασκευαστικών κανόνων του Παρθενώνα, με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και αλγορίθμων- που ανάπτυξε ο Θωμάς Δασκάλου- το τρισδιάστατο μαθηματικό μοντέλο του ναού, μεταφράζεται σε μουσικούς φθόγγους, τους οποίους ο συνθέτης Ανδρέας Τσέγας, επεξεργάστηκε επιμελώς, αποδίδοντας με πιάνο κι βιολί, την μουσική σύνθεση που αντιστοιχεί στο αρχιτεκτονικό μοντέλο του Παρθενώνα. Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης Ανδρέας Τσέγας και στο βιολί ο καθηγητής βιολιού του Δ.Ω.Τ. Δημήτριος Μπέλλος.


Ο Θωμάς Δασκάλου, με το ανήσυχο διερευνητικό του πνεύμα, γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτονας-μηχανικός με εικαστικές και μουσικές σπουδές (Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή).
Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον τομέα των αναστηλώσεων μνημείων και στον χώρο της πληροφορικής με την ανάπτυξη σειράς ειδικών λογισμικών που καλύπτουν σήμερα πολλές μηχανογραφικές εφαρμογές σε Πανεπιστήμια, Δημόσιες Υπηρεσίες, Τεχνικά γραφεία κλπ.
Διετέλεσε: Εισηγητής σε σεμινάρια πληροφορικής για Μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πανεπιστημιακός Επιστημονικός συνεργάτης για την ανάπτυξη ειδικών λογισμικών όπως: Διευθέτηση ορεινών υδάτων και στατική μελέτη φραγμάτων βάρους, οδοποιία Β και Γ κατηγορίας, Διαχειριστική δάσους κλπ).
Δίδαξε για δέκα χρόνια στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας τμήμα «Ξύλου και επίπλου» παράρτημα Καρδίτσας (Θεωρία & Εργαστήρια).
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε επίσημα περιοδικά, και τακτικά σχόλια στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο.
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου (Ε.Ε.Τ.Ε.) και έχει να επιδείξει πλούσια δράση και παρουσία στον χώρο της τέχνης και της μουσικής. Συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής πανελλήνιους εικαστικούς διαγωνισμούς, εικονογράφησε πλήθος βιβλίων, και συμμετέχει σε μουσικά σχήματα με τζαζ μουσική.
Γνωρίζει την αγγλική, ιταλική και γαλλική γλώσσα.
Η σημαντική και πρωτότυπη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων για την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 στις 6 το απόγευμα στον χώρο υποδοχής της. 

επικοινωνιστε μαζι μας