Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ξυλογλυπτική «Καραμάλη»



Η οικογένεια Καραμάλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία της στα εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, καθότι σε πολλές εκκλησίες αλλά και μικρά εκκλησάκια, έργα μεγάλης τέχνης φέρουν την καλλιτεχνική της σφραγίδα.
Πέτυχαν ένα σπουδαίο έργο που κατορθώνει να επιζήσει στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να παραδίδουν εκπληκτικές δημιουργίες.


Τόσο το Τέμπλο του Αγίου Αθανασίου Βαλτινού, όσο και το τέμπλο της Παναγίας Βαλτινού, είναι ξυλόγλυπτα, επιχρυσωμένα και κατασκευασμένα από τα καλλιτεχνικά χέρια της οικογένειας «Καραμάλη».
Οικογένεια «Καραμάλη»

O Μιχάλης Καραμάλης


Ένα αιώνα πριν, το 1900. ο Μιχάλης Καραμάλης έρχεται από την Καστοριά και εγκαθίσταται στο Ξυλοπάροικο, Τρικάλων, όπου ιδρύει το προσωπικό του εργαστήρι.
Μαζί με τους βοηθούς του αναλαμβάνει και κατασκευάζει τους διάκοσμους διαφόρων εκλησιών της περιοχής των Τρικάλων.

Τα μοιρολόγια του τόπου μας


Τα Μοιρολόγια είναι έμμετρα στιχουργήματα με θλιβερή υπόθεση. Τραγούδια θρηνητικά, που τα απαγγέλλουν οι άνθρωποι κατά το θάνατο αγαπημένων τους προσώπων.
Ένα μοιρολόγι του τόπου μας, με τίτλο «Άσε με χάρε μ΄, άσε με» και με συγκλονιστικά λόγια, για την άνιση μάχη με το θάνατο, τραγουδά με την υπέροχη φωνή της η κ. Ντίνα Βότσιου – Ανδρέου.



Άσε με χάρε μ΄, άσε με
Με γέλασε μια χαραυγή
τ΄ άστρο και το φεγγάρι
και βγήκα νύχτα στα βουνά,
νύχτα στα κορφοβούνια.

Βλέπω το χάρο να ΄ρχεται
στο άλογο καβάλα.
Απ τα μαλλιά με άρπαξε
στη γη με γονατίζει…

Άσε με χάρε μ΄, άσε με
μονάχα δυο μερούλες,
το Σάββατο για να λουστώ,
την Κυριακή να αλλάξω

και τη Δευτέρα το πρωί
θα έρθω μοναχός μου.

επικοινωνιστε μαζι μας