Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ξυλογλυπτική «Καραμάλη»



Η οικογένεια Καραμάλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία της στα εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, καθότι σε πολλές εκκλησίες αλλά και μικρά εκκλησάκια, έργα μεγάλης τέχνης φέρουν την καλλιτεχνική της σφραγίδα.
Πέτυχαν ένα σπουδαίο έργο που κατορθώνει να επιζήσει στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να παραδίδουν εκπληκτικές δημιουργίες.


Τόσο το Τέμπλο του Αγίου Αθανασίου Βαλτινού, όσο και το τέμπλο της Παναγίας Βαλτινού, είναι ξυλόγλυπτα, επιχρυσωμένα και κατασκευασμένα από τα καλλιτεχνικά χέρια της οικογένειας «Καραμάλη».
Οικογένεια «Καραμάλη»

O Μιχάλης Καραμάλης


Ένα αιώνα πριν, το 1900. ο Μιχάλης Καραμάλης έρχεται από την Καστοριά και εγκαθίσταται στο Ξυλοπάροικο, Τρικάλων, όπου ιδρύει το προσωπικό του εργαστήρι.
Μαζί με τους βοηθούς του αναλαμβάνει και κατασκευάζει τους διάκοσμους διαφόρων εκλησιών της περιοχής των Τρικάλων.

Έπειτα από 45 χρόνια δουλειάς, μεταβιβάζει την τέχνη και τα ηνία του εργαστηρίου στον υιό του Χρήστο Καραμάλη, o οποίος κατάφερε να δώσει, μια σειρά θαυμάσιων έργων, με όλο τον καλλιτεχνικό του αυθορμητισμό, όλη την πηγαία δύναμη της ευαισθησίας του και την ωριμότητα των στόχων του, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να μετατραπεί το μικρό εργαστήρι, σε μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στο χώρο των ξυλόγλυπτων εκκλησιαστικών παραδοσιακών επίπλων. Η δραστηριότητα του επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Η παράδοση εξακολουθεί να συνεχίζεται, με άριστα αποτελέσματα.
Ο Χρήστος Καραμάλης




Στο εργαστήριο επί της οδού Χρ. Γιώτα, το 1968.
Τo 1973 η επιχείρηση παραδίδεται από τον Χρήστο Καραμάλη, στον υιό του Σωτήρη, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητες και στο εξωτερικό.
Την επιχείρηση «Καραμάλης», την χαρακτηρίζει το μεράκι και η αγάπη της για την ιδιαίτερη τέχνη των ξυλόγλυπτων επίπλων και το αποτέλεσμα των εκπληκτικών δημιουργιών τους, τους δικαιώνει.
Το 60% των εργασιών σήμερα, εξάγονται στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τα Ιεροσόλυμα. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα που κατασκευάζει η επιχείρηση «Καραμάλη» είναι τέμπλα, προσκυνητάρια, δεσποτικά, άμβωνες, στασίδια, καρέκλες αλλά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα σε έναν ναό. Τα λαϊκά σκαλίσματα και τα διάφορα σχέδια, είναι προσαρμοσμένα στο στυλ της κάθε περιοχής και η επιμονή στο σωστό ύφος των επίπλων δεν αφήνει περιθώρια για άστοχες επεμβάσεις. Ολόκληρη σχεδόν η παραγωγή γίνεται στο χέρι και οι πρώτες ύλες, εισάγονται από τα δάση των Βαλκανίων, είναι κυρίως φλαμουριάς, δρυός, καστανιάς, οξιάς, και καρυδιάς.


Σήμερα η επιχείρηση εδρεύει στο 5ο χλμ. Ε.Ο. Τρικάλων – Λάρισας Τηλ: 24310-55459 και πλέον βαδίζει στην τέταρτη γενιά της, με τον Χρήστο Καραμάλη να συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση δίπλα στον πατέρα του Σωτήρη Καραμάλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας