Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Κτίσματα του Βαλτινού που χάθηκαν στο διάβα του χρόνου


Το λαναρείο του Στέφανου Ψύχου

Kτίρια του Βαλτινού που έχουν κατεδαφιστεί! Τα θυμάστε; 

Οι άνθρωποι που έζησαν και χάρηκαν το Βαλτινό στο παρελθόν, οι γενιές που έφυγαν και που μας κληροδότησαν αυτό το χωριό, όπως και εμείς θα το κληροδοτήσουμε στους επόμενους, έχουν αφήσει τα ίχνη τους όχι μόνο στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα, αλλά και στα κτίσματα, τα σπίτια, τις αποθήκες και τα διάφορα  οικοδομήματα που έκτισαν.
Απλά κατασκευάσματα, που δεν παρουσίαζαν κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ούτε διέθεταν κάποια αξιόλογη ιστορική αξία, πέραν από το φορτίο της προγονικής μνήμης. Γεννημένα και κατοικημένα μόνο από τις ανάγκες της βιωτής.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθώς ο τρόπος ζωής και οι ανάγκες των ανθρώπων άλλαξαν, ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης επέβαλε τον εκσυγχρονισμό και στο οικιστικό περιβάλλον. 

Το πλίθινο σπίτι του Κώστα Αγγελόπουλου

Έτσι, πολλά από τα παλιά κτίσματα του Βαλτινού, που τις δεκαετίες 1950-1980 αποτύπωναν την ταυτότητα του οικιστικού χάρτη του χωριού, σμιλεμένα από κύκλους ζωής, αποστεωμένα, ημιθανή, χωρίς να μπορεί να έχουν έναν ρόλο, έπεσαν θύματα του εκσυγχρονισμού, της φθοράς του χρόνου, της παραμέλησης και κατεδαφίστηκαν. Πολλά δε, αντικαταστάθηκαν από άλλα πιο σύγχρονα.
Ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε κάποια από αυτά τα πιο ξεχωριστά κτίσματα, που σήμερα δεν υπάρχουν πια, καθώς κάποιος φωτογραφικός φακός -τύχη αγαθή- τα διέσωσε από τη λήθη. Είναι όλα αυτά τα μισοσβησμένα από τη μνήμη κομμάτια του αλλοτινού Βαλτινού.

Το σπίτι του Βασιλείου Στάθη

Η παρουσίαση των φωτογραφιών, με τα παλιά κτίσματα του Βαλτινού, είναι μια μικρή ελεγεία στην ξεπερασμένη οικιστική δραστηριότητα και στην σταδιακή κατάργηση και εγκατάλειψή της. 
Είναι μια ανθολογία περασμένων ζωών και κυρίως βλεμμάτων, μια βεντάλια από όλες τις πιθανές γλώσσες του σώματος, που μας άφησαν οι συγχωριανοί που χάρηκαν αυτό το χωριό και τις ομορφιές του, πριν πολλοί από εμάς έρθουμε στη ζωή και πάρουμε το χρίσμα του κατοίκου αυτού του τόπου.

επικοινωνιστε μαζι μας