Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Γάμος στο Βαλτινό» Α΄ τόμος

 

Στο βιβλίο με τίτλο «Ο Γάμος στο Βαλτινό» Λεύκωμα Α΄ τόμος, που εκδόθηκε από τις Γραφικές Τέχνες «Δημήτρη Τσιγάρα», αποτυπώνεται συνοπτικά και μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών του προηγούμενου αιώνα, η ηθογραφική εξέλιξη του πανάρχαιου αυτού θεσμού, του γάμου.

Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από τα οικογενειακά αρχεία του Βαλτινού και δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το λεύκωμα, χωρίς την ευγενική παραχώρησή τους, από τους συγγενείς των αντίστοιχων οικογενειών. Γι’ αυτό οφείλω πολλές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που είχαν την καλοσύνη να μου τις εμπιστευθούν, ώστε να τις ανατυπώσω, και στη συνέχεια να τις ξεχωρίσω, να τις ταξινομήσω, να τις συνθέσω σε θεματικές ενότητες και γενικότερα να αξιοποιήσω όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, καταγράφοντας, διασώζοντας και προβάλλοντας αυτή έκφανση του λαϊκού μας πολιτισμού.

Έτσι προέκυψε αυτό το δίτομο έργο λευκωμάτων, που αφορά στον γάμο του Βαλτινού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όλο αυτό το υλικό να γίνει κτήμα και όσων δεν είχαν την τύχη να έχουν στο αρχείο τους τις φωτογραφίες των συγγενών τους.

Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω πως, διατηρείται ζωντανή η ελπίδα, να συνεχιστούν οι δεσμοί μας με τις ρίζες μας, να κληροδοτηθεί η γνώση στις επόμενες γενιές, να μάθουν οι νεότεροι την ταυτότητα της καταγωγής τους, να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα των προγόνων και να κατανοήσουν την ιστορία του τόπου.

Ο πρώτος τόμος των λευκωμάτων αυτών, περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις διάφορες στιγμές του γάμου και ο δεύτερος τόμος παρουσιάζει φωτογραφίες νεόνυμφων ζευγαριών.

Στο λεύκωμα «Ο Γάμος στο Βαλτινό», Α΄ τόμος, εμπεριέχονται 250 φωτογραφίες, οι οποίες μας ταξιδεύουν σε γάμους που έγιναν το χρονικό διάστημα 1920 έως 2000 και αφορούν σε εικόνες από την γαμήλια διαδικασία στο Βαλτινό, ανεξάρτητα αν ο γάμος έγινε εκεί ή αλλού. 

Οι εικόνες του λευκώματος εκτίθενται ανά κατηγορίες των εθιμοτυπικών διαδικασιών, όπως: Αναμνηστικές φωτογραφίες με τους συγγενείς και καλεσμένους, την ώρα του χορού, στα στέφανα, στην εκκλησία, στα προικιά, τα όργανα κ.α.

Διαβάζοντας στην αρχή την συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας του γάμου και παρατηρώντας στη συνέχεια τις εικόνες, πολλά είναι τα ηθογραφικά στοιχεία εκείνα, που μπορεί να αντλήσει κανείς, μέσα από την επισταμένη παρατήρηση και ερευνητική ματιά.

Και βέβαια, σ’ αυτό το λεύκωμα, τα στοιχεία που μπορεί να παρατηρήσει κανείς και να αντλήσει διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για την διαδικασία του γάμου στο Βαλτινό, είναι πάμπολλα.

Ο καθένας ας κάνει τη δική του εικονική περιπλάνηση, στη διαδρομή των προγόνων του, ας αναγνώσει τα δικά του μηνύματα κι ας απολαύσει με τις δικές του προσλαμβάνουσες τις εμπειρίες αυτού του ταξιδιού.

Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ: https://drive.google.com/file/d/11Tq8mF008dqBBhV7H5duO0vRW0excEk5/view?usp=sharing

Δημήτρης Τσιγάρας

επικοινωνιστε μαζι μας