Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Η πρώτη γυναίκα γιατρός της Αρχαίας Ελλάδας

 


Στην Αρχαία Αθήνα οι νόμοι της Πολιτείας απαγόρευσαν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από μέρους των δούλων αλλά και των γυναικών!
Εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες που ήταν έτοιμες να γεννήσουν καθώς αυτές οι γυναίκες ντρεπόντουσαν να εξεταστούν από άνδρες.
Η Αγνοδίκη αποφάσισε να το αλλάξει αυτό και φορώντας αντρικά ρούχα, παρουσιάστηκε ως νεαρός σπουδαστής και κατάφερε να σπουδάσει ιατρική δίπλα στον διάσημο τότε γιατρό Ηρόφιλο, στην Αλεξάνδρεια.
Όταν αποφοίτησε από τη σχολή του Ηρόφιλου ήταν πια μια ολοκληρωμένη γιατρός – γυναικολόγος – μαιευτήρας η οποία επέστρεψε στην Αθήνα και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα της.
Η Αγνοδίκη, μεταμφιεσμένη ως άντρας, έγινε γρήγορα γνωστή και όλοι μιλούσαν για τον ευγενή νεαρό γιατρό!
Θέλοντας να καθησυχάσει τις γυναίκες που εξέταζε τις αποκάλυπτε την πραγματική της ταυτότητα ζητώντας παράλληλα να μην το αποκαλύψουν πουθενά.
Έτσι κι έγινε. Οι γυναίκες κράτησαν το μυστικό της. Οι άνδρες γιατροί όμως, έψαχναν να βρουν κάποιον τρόπο ώστε να εξαφανίσουν τον «νεαρό γιατρό» που τους έκλεψε την πελατεία. Και άρχισαν να τον συκοφαντούν ότι είχε ‘εξωσυζυγικές’ σχέσεις με τις γυναίκες που εξέταζε!
Οι κατηγορίες αυτές αν και ψεύτικες οδήγησαν στην σύλληψη της νεαρής κοπέλας! 
Η Αγνοδίκη βρέθηκε σε αδιέξοδο και αποφάσισε να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα και παρά την έκπληξη όλων κατηγορήθηκε ως παραβάτης του νόμου περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος αφού ήταν γυναίκα! Γι' αυτό και ακολούθησε δεύτερη δίκη περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη αλλά αυτήν τη φορά δεν ήταν μόνη της. Αυτή τη φορά, είχε στο πλευρό της άριστους δικηγόρους υπεράσπισης της εποχής εκείνης αλλά και τις συζύγους αρχόντων καθώς και όλες εκείνες τις γυναίκες που είχε γιατρέψει. Οι δικαστές χωρίς να έχουν να της προσάψουν ουσιαστικά κάποια άλλη βαριά κατηγορία, αναγκάστηκαν να την αθωώσουν!

Εκτός από την αθώωση της, η Αγνοδίκη πέτυχε και κάτι που μέχρι τότε φάνταζε εξωπραγματικό. Την αλλαγή δηλαδή της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να εξασκούν το ιατρικό λειτούργημα.


επικοινωνιστε μαζι μας