Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η λαϊκή αγορά των Τρικάλων



Η λαϊκή αγορά είναι εβδομαδιαία διοργάνωση πώλησης φρέσκων τροφίμων με κύριο σκοπό την προμήθεια του πληθυσμού με βασικά προϊόντα διατροφής κατευθείαν από τον παραγωγό. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να διοχετεύσει τα προϊόντα του κατευθείαν στον καταναλωτή.
Βέβαια εκτός από γεωργικά τρόφιμα στην λαϊκή αγορά συναντούμε και άλλα προϊόντα, διατροφής και μη, π.χ. ψάρια, ρουχισμό, εργαλεία και άλλα.


Η κεντρική λαϊκή αγορά των Τρικάλων διοργανώνεται μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, σε προκαθορισμένο μέρος.
Διαρκεί ορισμένες ώρες. Συνήθως από το πρωί (επτά η ώρα) μέχρι το μεσημέρι (τρεις ή τέσσερις).
Οι πάγκοι είναι φορητοί, συναρμολογούνται το πρωί και αποσυναρμολογούνται στο τέλος της αγοράς.
Η λαϊκή αγορά των Τρικάλων, με την σημερινό χαρακτήρα της, έχει τις ρίζες της στα χρόνια της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα.


Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε έναν παλιό «οδηγό των οδών της πόλεως Τρικάλων» έκδοσης του 1960 αναφορικά με την λαϊκή αγορά:
«Στο κέντρο της πόλης κάθε Δευτέρα γίνεται η εβδομαδιαία αγορά, που συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων, εμπόρων και παραγωγών. Τέτοια κίνηση σε λίγες πόλεις της Ελλάδος παρουσιάζεται. Τυριά βούτυρα, αυγά, πουλερικά, παστάλια, φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβύθια και λογιών λογιών άλλα είδη προσφέρονται από τους χωρικούς.



επικοινωνιστε μαζι μας