Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Σαββούλα Ριζαργιώτη και Ντίνα Βότσιου! Δυο προικισμένες γυναίκες από το Βαλτινό



Δυο προικισμένες με ταλέντο, συγχωριανές μας, η Σαββούλα Ριζαργιώτη και η Ντίνα Βότσιου, η μία με το χάρισμα της αφήγησης και η άλλη με το χάρισμα του τραγουδιού, μας γοητεύουν, μας καθηλώνουν και δημιουργούν εικόνες και ταξίδια στο μυαλό μας.
Η Σαββούλα Ριζαργιώτη από το Βαλτινό αφηγείται με τον δικό της εκφραστικό τρόπο ένα παραδοσιακό μύθο, με τίτλο «Ο Άη Γιώργης».
Η αφήγηση αυτή, αποτελεί ένα μέρος από το σύνολο πολλών μύθων και παραμυθιών του κάμπου και του βουνού που ξεδιπλώνονται στο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, με τίτλο «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί». Ένα ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.


Η Ντίνα Ανδρέου - Βότσιου από το Βαλτινό έμαθε να τραγουδά τα παραδοσιακά τραγούδια και τα μοιρολόγια του τόπου μας από τους γονείς της.
Σε μια προσπάθεια καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου μας, η κ. Ντίνα Ανδρέου - Βότσιου, τραγουδάει, με την υπέροχη φωνή της, ακαπέλα, ένα μοιρολόγι του τόπου μας, με τίτλο «Γιώργη μ’ βαρούν τα σήμαντρα».
Τα μοιρολόγια είναι έμμετρα στιχουργήματα με θλιβερή υπόθεση. Τραγούδια θρηνητικά, που τα απαγγέλλουν οι άνθρωποι κατά το θάνατο αγαπημένων τους προσώπων.


Γιώργη μ’ βαρούν τα σήμαντρα
-Γιώργη μ’ βαρούν τα σήμαντρα,
βαρούνε κι οι καμπάνες,
να πας Γιωργή μ’ στην εκκλησιά,
να πας να προσκυνήσεις.

-Εγώ μάνα μ’ αμάρτησα
φαντάρος όταν πήγα,
όλοι τα δέναν’ τ’ άλογα
σε πράσινα λιβάδια
και γω πήγα και το ’δεσα
σε μαυρομάτας μνήμα.


επικοινωνιστε μαζι μας