Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το Γενέσι Τρικάλων (Γνωριμία με τον τόπο μας)


Το Γενέσι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά του ειδυλλιακού Κόζιακα.
Σε απόσταση 23 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, και σε υψόμετρο 357 μέτρα, πάνω σε μια επιφάνεια 15.605 τ.μ. απλώνεται πανέμορφο στην αγκαλιά του Κόζιακα και ατενίζει τον Θεσσαλικό κάμπο.
Φθάνοντας στο κέντρο του χωριού, σ' ένα μικρό ξάνοιγμα, δέχεσαι την οικεία ατμόσφαιρα της μικρής κοινωνίας να πλημμυρίζει μέσα σου.


Άνθρωποι απλοί, φιλόξενοι, σε καλωσορίζουν καθισμένοι στο καφενείο, με το τσιπουράκι και με τη διάθεση για κουβέντα. Σιγά, σιγά ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας του τόπου και συγχρόνως με μεγάλη διάθεση και προθυμία σε προτρέπουν για μια ξενάγηση στο μικρό κι αγαπημένο τους χωριό.


Κυριότερο και σημαντικότερο αξιοθέατο ο παλιός νερόμυλος.
Περπατώντας αμέριμνα μέσα από τα στενά δρομάκια και κατηφορίζοντας νοτιοδυτικά, λίγο έξω από το χωριό, συναντάς τον λίθινο νερόμυλο.
Μοναχικός, πλάι στο ρέμα και σημαδεμένος από τα φθοροποιά κτυπήματα του χρόνου, στέκει αγέρωχος και προσμένει την αναπαλαίωση και την αναγωγή του σε αξιόλογο πολιτιστικό κτίσμα.



Επιστρέφοντας και ανηφορίζοντας σ' ένα τσιμεντένιο δρόμο, λίγο έξω από το χωριό συναντάς την, τοποθεσία της Κρυόβρυσης.
Κάθε χρόνο, στο πανηγύρι του χωριού, της Αγίας Παρασκευής, που γίνεται στις 26 Ιουλίου, μετά την πανηγυρική Θεία λειτουργία οι πιστοί κατεβαίνουν στην Κρυόβρυση και κάνουν εκεί τη τελετή της αρτοκλασίας.
Τα σκιερά πλατάνια, το παγωμένο νερό της βρύσης και το εξαίσιο τοπίο δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη μαγεία της φύσης και να απολαύσουν τη δροσιά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Πάνω από το χωριό υψώνεται η κορυφή της Κόκκας (1.300 μ.), όπου φθάνει κανείς μετά πεζοπορία 2 1/2 ωρών, ή 1 1/2 ώρας από πλάτωμα μέχρι το οποίο φθάνει αυτοκίνητο. Πιο κοντά βρίσκονται τα Διάσελα (500 μ.) και το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος της Κοκκινόβρυσης, όπου μπορεί κανείς και να κατασκηνώσει.


Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στο χωριό συναντάς το δημοτικό σχολείο και τις τρείς εκκλησίες, του χωριού, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Παρασκευής και Κοίμηση της Θεοτόκου, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη φήμη του χωριού ως το μοναδικό απάτητο μέρος από τους Τούρκους, κατά την τουρκοκρατία.


Το Γενέσι πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο: στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) στην ομώνυμη εκκλησία στην Κρυόβρυση, τον Δεκαπενταύγουστο στην κοιμητηριακή εκκλησία της Παναγίας και των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου) στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Την ημέρα των πανηγυριών προσφέρεται φαγητό από καζάνι και της Αγίας Παρασκευής γίνεται γλέντι με κλαρίνα στην πλατεία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκκλησία, Κοίμηση της Θεοτόκου, που θεωρείται η παλαιότερη και συνδέεται με τον χαρακτηριστικό μύθο του χωριού.


Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, κάποτε ένας Μπέης Τούρκος επιχείρησε να καταπατήσει το χωριό και φθάνοντας στην εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νεωκόρο της εκκλησίας, ο οποίος όταν είδε την απειλή των τούρκων, πήρε στα χέρια του την εικόνα της Παναγίας και είπε: «Αν είσαι πραγματικά η Παναγία κάνε το θαύμα σου και εμπόδισε τους τούρκους να μαγαρίσουν το χωριό. Αν είσαι απλά ένα ξύλο πλατάνου θα πάρω το τσεκούρι και θα σε σχίσω κομμάτια». 


Ακούγοντας ο Τούρκος αυτά τα λόγια ταράχθηκε και γυρίζοντας το κεφάλι του προς τον νεωκόρο, του πιάστηκε ο λαιμός και στραβολαίμιασε.
Αντιλαμβανόμενος ο Μπέης το θαύμα της Παναγίας είπε στον νεωκόρο να πάρει στην πλάτη του ένα μεγάλο κοτρώνι και να το μεταφέρει όσο πιο μακριά μπορούσε, γιατί εκεί θα οριοθετούσε τα σύνορα του χωριού.
Ο νεωκόρος φορτώθηκε το κοτρώνι στον ώμο του και το μετέφερε μέχρι τη σμίξη, (λίγο έξω από το χωριό Τόσκεσι) όπου και οριοθέτησε τα σύνορα του χωριού και εξασφάλισε την ελευθερία των κατοίκων.
Από τότε η εικόνα της Παναγίας λατρεύεται και θεωρείται θαυματουργή και μάλιστα όταν κάποιος στο χωριό είναι άρρωστος του πηγαίνουν την εικόνα στο κρεβάτι για να γίνει καλά.



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Το Γενέσι (Τοπική Κοινότητα Γενεσίου - Δημοτική Ενότητα ΚΟΖΙΑΚΑ), ανήκει στον δήμο ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Γενέσιον”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Γενέσι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Γενεσίου, του πρώην Δήμου ΚΟΖΙΑΚΑ του Νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ.


Κατά την διοικητική διαίρεση του κράτους, το 1912, από τη διάλυση του δήμου Πιαλίων, προήλθε η κοινότητα Διαλεσίου, της οποίας το Γενέσι αποτελούσε το συνοικισμό. Το 1964, το Γενέσι, αποσπάστηκε από την κοινότητα Διαλεσίου και αποτέλεσε δική του κοινότητα.
Οι διατελέσαντες κατά καιρούς πρόεδροι της κοινότητας Γενεσίου είναι οι: Βαίου Παναγιώτης, Καραλής Ευάγγελος, Καραΐσκος Ιωάννης, Γεωργούλας Ελευθέριος, Ευσταθίου Κων/νος.



Ο πληθυσμός του χωριού κατά τις απογραφές:
έτος          πληθυσμός
1881..........120   κατ.
1920..........253   κατ.
1928..........265   κατ.
1940..........266   κατ.
1951..........316   κατ.
1961..........598   κατ.
1971..........354   κατ.
1991..........411   κατ.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι κάτοικοι του χωριού παλαιότερα ασχολούνταν με την υλοτομία και την κτηνοτροφία ενώ από το 1975 άρχισαν την καλλιέργεια του καπνού, τύπου μαύρο Ελασσόνας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 70% των κατοίκων του χωριού αποτελείται από πολύτεκνες οικογένειες και όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, αυτή η υψηλή γεννητικότητα δικαιώνει και το όνομα του χωριού «Γενέσιον».
Το χωριό έχει τριθέσιο δημοτικό σχολείο.


Το 1980 ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα Α.Ο. Γενεσίου, η οποία σήμερα διαθέτει δικό της γήπεδο και αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΤ.
Το 1985 ιδρύθηκε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολλές δραστηριότητες.
Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται στην πλατεία του χωριού, όπου παρουσιάζονται χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα. 


Τέλος, η συγκοινωνία του χωριού γίνεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων σε τακτά δρομολόγια.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Τσίπουρο στα καφενεία. 
ΑΓΟΡΑΣΤΕ Ξινόγαλο, τσάι, ρίγανη και μέλι από τα καταστήματα και τους παραγωγούς. 



ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την Κρυόβρυση και την Κοκκινόβρυση. 
ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ορειβασία στον Κόκκινο Βράχο κοντά στην Κόκκα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας