Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο των ποιητών, Ηλία Κεφάλα και του Νορμανδού Μάρκ Ντελούζ

 

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο των ποιητών, Ηλία Κεφάλα και του Νορμανδού Μάρκ Ντελούζ με τίτλο «Fecamp - Trikala aller-retour poesiew partagees μοιρασμένα ποιήματα», δίγλωσση έκδοση, από τις εκδόσεις: ΑΡΜΟΣ.

Πρόκειται για μια συνεργασία από κοινού των δύο ποιητών, όπου ο ένας μετέφρασε τα ποιήματα του άλλου μοιράζοντας έτσι την ποίησή τους.

Προλογικά επισημαίνονται τα εξής:

Σε αυτό το βιβλίο συναντιούνται δύο ποιητές. Ο ένας ήρθε από το Fecamp της Γαλλίας και ο άλλος από τα Τρίκαλα της Ελλάδας. Παρά τις διαφορετικές ιστορίες τους, συναντήθηκαν στο χώρο της ποίησης.

Μοιραζόμενοι παρόμοιες ανησυχίες συζητούσαν μέσα από τις μεταφράσεις τους. Συμφωνώντας να αντιμετωπίσουν το δικό τους όραμα για τον κόσμο, διάβασαν και ξαναδιάβασαν ο ένας τον άλλον με τη μεγαλύτερη προσοχή. Στη συνέχεια ανταλλάσσοντας τις μεταφράσεις και τις διασκευές τους μοιράστηκαν συμβουλές και φιλική κριτική, με στόχο να καταφέρουν να μεταδώσουν έμπνευση από τη μια ιδιοσυγκρασία στην άλλη, από τον έναν πολιτισμό στον άλλο.

Η ελευθερία στη γλωσσική απόδοση των ποιημάτων δείχνει το σημείο όπου λειτούργησαν σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία.

Σε αυτούς τους καιρούς που τόσες δυνάμεις θα ήθελαν να απομονώσουν άτομα, πολιτισμούς, έθνη, για να τους αντιπαρατεθούν καλύτερα, αυτή η διπλή προσέγγιση από τον έναν στον άλλο λειτουργεί ως παράδειγμα αλληλεγγύης και φιλίας, τόσο ανθρώπινης όσο και ποιητικής.


επικοινωνιστε μαζι μας