Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης, Ηλίας Κραθανάσης


Την στρατιωτική του θητεία κλήθηκε να υπηρετήσει πριν από λίγες ημέρες ο συγχωριανός μας, Ηλίας Καραθανάσης του Ευθυμίου και έτσι βρέθηκε νεοσύλλεκτος στρατιώτης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) Λαμίας.
Η εκπαίδευση για τους νεοσύλλεκτους είναι περίπου η ίδια, σε όλα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως, γι’ αυτό και ο Ηλίας Καραθανάσης καθημερινά, στο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Οπλιτών, εκπαιδεύεται και προσαρμόζεται στα καθήκοντα της στρατιωτικής ζωής.
Και είναι πλέον βέβαιο, όπως όλοι άλλωστε, ότι και εκείνος θα αρχίσει να συνηθίζει στις έννοιες: σκοπιά, περίπολος, έφοδος, Θαλαμοφύλακας, αγγαρεία, ασκήσεις κλπ.
Την Παρασκευή 6 Ιουνίου έγινε και η ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων της Γ΄ ΕΣΣΟ του 2014, την οποία παρακολούθησαν συγγενείς και φίλοι, και όπως συνηθίζεται, μετά την ορκωμοσία, όλοι οι νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν, και την πρώτη τους άδεια .
Με την επιστροφή τους στο ΚΕΥΠ, θα τους δοθεί η ειδικότητα και θα τοποθετηθούν στην μονάδα τους.
Εμείς να ευχηθούμε στον Ηλία «Καλή θητεία!»


ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Αναμονή για την παράδοση του γάλακτος




Τους συναντήσαμε και τους φωτογραφίσαμε κάπου στα Ρόγγια την ώρα της καθημερινής πρακτικής, την ώρα της αναμονής για την παράδοση του γάλακτος στον τυρέμπορα.
Μια γνώριμη εικόνα της περιοχής της υπαίθρου.
Μια συνήθης πρακτική των κτηνοτρόφων γαλακτοπαραγωγών, των χωριών της περιοχής Τρικάλων, να παραδίδουν το γάλα στον έμπορα.
Η διαδικασία ξεκινάει από το άρμεγμα των ζώων, μέχρι την παράδοση της παραγωγής.
Είναι μια διαδικασία που απαιτεί ξύπνημα από τα χαράματα για το άρμεγμα των ζώων (πρόβατα, αγελάδες, κατσίκια).
Εκεί στο μαντρί τους οι κτηνοτρόφοι αρμέγουν τα ζώα τους, στην καρδάρα, και στη συνέχεια ογκομετρούν στη γαλομέτρα το γάλα και το ρίχνουνε μέσα σε μεταλλικά δοχεία (γκιούμια). Στη συνέχεια φορτώνουν στο ποδήλατο τα γκιούμια και τα πηγαίνουν στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης με τον έμπορα  τυροκόμο, ή γαλατά για να παραδώσουν το γάλα.
Είναι η ώρα της ανταμοιβής για όλη την κοπιαστική εργασία του επαγγέλματός τους.

επικοινωνιστε μαζι μας