Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αλκυονίδες ημέρες


«...με της αγάπης τα πουλιά μαλαματένιες βέρες,
έφερες φως μου ξαστεριά αλκυονίδες μέρες...»
Έτσι λέει Το τραγούδι των Αλκυονίδων, των πουλιών που γεννούν τ' αβγά τους τις ηλιόλουστες μέρες του Γενάρη.
Εύστοχα όμως και ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης λέει:
«Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες
Αλκυονίδες μέρες καρτερούν».
Οι αλκυονίδες ημέρες έρχονται στα μέσα του Χειμώνα, από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Τημ περίοδο αυτή στην ανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνει και την πατρίδα μας, εμφανίζονται υψηλά βαρομετρικά συστήματα με αποτέλεσμα να επικρατεί ήσυχη θάλασσα και ευχάριστος καιρός. Διαρκούν περίπου 14 ημέρες, υπάρχει ηλιοφάνεια περίπου 8 ώρες την ημέρα. Οι άνεμοι είναι ασθενείς και ο μέσος όρος της θερμοκρασίας είναι 15 βαθμούς Κελσίου.

Η Αλκυόνη ήταν κόρη του θεού των ανέμων Αίολου και γυναίκα του Βασιλιά της Τραχίνας (πόλη της Φθιώτιδας). Ήταν πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι, αποκαλούσε ο ένας τον άλλο Δία και Ήρα και συγκρίνονταν με αυτούς. Αυτό όμως δεν άρεσε στον Δία. Τους τιμώρησε για την αλαζονεία τους μεταμορφώνοντάς τους στα πουλιά αλκυόνη και γλάρο και καταδίκασε την αλκυόνη να γεννά τα αυγά της το χειμώνα, στην ακρογιαλιά, με αποτέλεσμα να τα παίρνουν τα κύματα. Ο θρήνος της αλκυόνης ήταν τέτοιος που ο Δίας τη λυπήθηκε κι έδωσε εντολή τις ημέρες που κλωσούσε τα αβγά της να υπάρχει γαλήνη και καλός καιρός. Αυτές οι ωραίες ημέρες ονομάστηκαν αλκυονίδες.

Ο μύθος της Αλκυόνης







Το κάπνισμα


Η ιστορία με την απαγόρευση του καπνίσματος δείχνει πόσο ανεύθυνα χειρίζονται μερικές φορές οι πολιτικοί μας σοβαρές υποθέσεις.
Το κράτος ξόδεψε πολλά εκατομμύρια σε μια μεγάλη καμπάνια με την ευκαιρία της απαγόρευσης του καπνίσματος. Εν συνεχεία προχώρησε στην απαγόρευση, η οποία ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην πράξη. Κατόπιν, για να ενισχυθεί το γραφικό του πράγματος, απαγορεύθηκε το κάπνισμα από ενήλικες παρουσία παιδιών μέσα σε... αυτοκίνητο.
Τώρα πληροφορούμεθα ότι το κάπνισμα θα επιτρέπεται όπου σερβίρεται πολύ αλκοόλ. Πρόκειται ομολογουμένως για χειρισμούς άνευ προηγουμένου, οι οποίοι δείχνουν ότι ούτε και οι αρμόδιοι πολιτικοί παίρνουν στα σοβαρά τους νόμους που ψηφίζουν.
Είναι σαφώς προτιμότερο να μην ψηφίζει κανένα νόμο η Βουλή από το να ψηφίζει νόμους που δεν τηρούνται ή νόμους παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

επικοινωνιστε μαζι μας