Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Οι παλιές πέτρινες αυλόπορτες των Τρικάλων


Ένα από τα χαρακτηριστικά και άμεσα αναγνωρίσιμο στοιχείο, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των παλιών Τρικαλινών σπιτιών αποτελούσε και η αυλόπορτα.
Κάθε αυλόπορτα ήταν ένα έργο τέχνης από μόνη της, ωστόσο, πάντα οι νοικοκύρηδες, προσθέτανε κάποια διακοσμητικά στοιχεία παραπάνω, για να αποδώσουν τον δικό τους χαρακτήρα.
Επιβλητικές, καλαίσθητες, με εντυπωσιακά, περίτεχνα σχέδια, έδιναν άλλοτε την αίσθηση της αρχοντιάς και της δύναμης του πλούτου. 

Στιβαρές κολώνες κτισμένες με αγκωνάρια ή με τούβλα, πάνω στις οποίες, στερέωναν, με τους ειδικούς συνδέσμους, την κάσα της μεταλλικής πόρτας.
Τα φύλλα της μεταλλικής πόρτας διακοσμημένα με περίτεχνα, γεωμετρικά σχέδια από στραντζαριστό μέταλλο, έδιναν στην καθεμιά τους τον μοναδικό χαρακτήρα.
Έτσι αλλού υπήρχαν περίτεχνα στραντζαριστά σχέδια, όπως λογχοειδείς ράβδοι, ρομβοειδή, τριγωνικά, κυκλικά σχήματα και αλλού γιρλάντες με αντικριστά μισοφέγγαρα, και ελλειψοειδές συνθέσεις. 

Συνθετικό στοιχείο της αυλόπορτας ο μαντρότοιχος, που συνήθως ήταν κτισμένος με πέτρα, είχε ύψος ένα μέτρο και έφερε κιγκλιδώματα. 
Σήμερα απέμειναν ελάχιστες, από αυτές τις αυλόπορτες, με φανερά επάνω τους τα σημάδια της φθοράς του χρόνου.
Σπαράγματα ενός εξαφανισμένου παρελθόντος που αρνούνται να παραδοθούν στην μοίρα τους.
Πόσοι και πόσοι διάβηκαν το κατώφλι της αυλόπορτάς τους!!!
Κι εκεί ανταμώνουν οι ιστορίες.
Αν μια αυλόπορτα ήταν σε θέση να αφηγηθεί την ιστορία της πόλης, τι άραγε θα έλεγε; Σε ποια γεγονότα θα εστίαζε;

Με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας επιχειρήσαμε μια καταγραφή του αισθήματος του άστεως και αποτυπώσαμε μερικές από αυτές τις εναπομείναντες πόρτες, και τώρα εκείνο που απομένει είναι να εκμαιεύσουμε τα μυστικά τους, να αποκρυπτογραφήσουμε τα σημάδια τους και να αναγνώσουμε το ίχνος της ζωής τους.

επικοινωνιστε μαζι μας