Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Συνθέσεις & Αντιπαραθέσεις «Δυο όμοιες φωτογραφίες με δυο ανομοιογενή ζευγάρια ζώων»


Παρουσιάζοντας δυο επιχρωματισμένες, παρόμοιες φωτογραφίες, παλαιότερης εποχής, που απεικονίζουν την ίδια διαδικασία της αγροτικής εργασίας, του οργώματος, αλλά με ανομοιογενή ζευγάρια ζώων, που σέρνουν το αλέτρι με το ζυγό, δικαιώνεται απόλυτα αυτό που συνήθως λέγεται: πως η φωτογραφία είναι η ποίηση της όρασης!!!
Η γραφικότητα της παλαιότερης εποχής, αλλά και ο μόχθος της εργασίας, μέσα από τον αγώνα της επιβίωσης, στα άγια χώματα του κάμπου, φαίνονται αποκαλυπτικά και στις δύο παλιές φωτογραφίες.
Στη μια περίπτωση, η ελληνίδα αγρότισσα με τη βουκέντρα στο χέρι, σαν τη θεά της γης, Δήμητρα, με το ανομοιογενές ζευγάρι να σέρνει το ξυλάλετρο, γητεύει τα άγια χώματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης!!!


Στην άλλη περίπτωση, το σιδερένιο αλέτρι σέρνεται με το ζυγό, πάλι από το ανομοιογενές ζευγάρι, την ώρα που ο γεωργός με τον γιο του οργώνουν την ευλογημένη γη.
Λίγο πριν το τέλειωμα, θα πάρουν μια ανάσα.
Με την παλάμη του χεριού του, ο γεωργός θα σφουγγίσει το μουσκεμένο, από τον ιδρώτα, πρόσωπο και θα ψελλίζει το «Δόξα σοι ο θεός», κοιτάζοντας τον ουρανό στο σώσιμο της ημέρας!!!

επικοινωνιστε μαζι μας