Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

H «Αφύλλωτη κερασιά» το νέο βιβλίο του Ηλία Στεργιόπουλου παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα




Το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του Τρικαλινού συγγραφέα Ηλία Στεργιόπουλου, που τιτλοφορείται «Αφύλλωτη κερασιά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια», παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Art Café Σουίτα των Τρικάλων.
Εισηγητής του βιβλίου ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Τσιρογιάννης, ενώ συντόνισε και διάβασε αποσπάσματα η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη. Στην διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε βίντεο για την ιστορία του βιβλίου, ενώ ο Παναγιώτης Μαγκλάρας και η Λιάνα Μήνια, χάρισαν όμορφες μουσικές στιγμές στους παρισταμένους βιβλιόφιλους.


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μικρό επίπεδο χωριό. Πλίθινα σπιτάκια και σκεπές με χειροποίητα κεραμίδια, χαμηλούς αχυρώνες, κολλητούς και πλαγίως συνήθως στη δυτική πλευρά των σπιτιών για τα ζωντανά και αποχωρητήριο με καλάμια στη γωνιά του οικοπέδου. Χωρίς ηλεκτρικό το μικρό χωριό, ακόμα και μετά το 1950, με απλωμένα τα οικήματα δίπλα και παραδίπλα από τις σιδηρογραμμές του καρβουνοκίνητου τρένου, με μια μόνο διάβαση πεζών προς την κωμόπολη, αφύλαχτη και άφωτη. Με αγρίους χειμώνες από παγωνιές, χιόνια και αφύλλωτα δέντρα. Με λασπερούς δρόμους τη χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι πάλι βούλιαζες ως τον αστράγαλο στον κουρνιαχτό, με φλέβες νερού και πυκνή βλάστηση. Με θερινή περίοδο που έσκαγε η πέτρα από το κάμα, με πάσης φύσεως έντομα και ερπετά. Επίσης, δέσποζαν την άνοιξη στις ρούγες, κερασιές, αχλαδιές, μηλιές και απαραίτητα, θα λέγαμε, τα πλατάνια και οι ασημόλευκες! Σε ένα από αυτά τα σπιτάκια έμενε η τριανταπεντάχρονη περίπου, χήρα Ασημίνα, μαζί με την κόρη της την Δάφνη, στα δεκαπέντε της, και πάλευαν να τα βγάλουν πέρα με την πενιχρή συνταξούλα του μακαρίτη, που άργησε να εγκριθεί… Χωρίς άλλους πόρους, εκτός από λίγα μεροκάματα δικά της και της πρωτόβγαλτης κόρης στον θέρο και στην συγκομιδή του ηλιόσπορου.

Πηγή: trikalain.gr

επικοινωνιστε μαζι μας