Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη Βιοκλιματική αρχιτεκτονική και μια σχετική ιστοσελίδα με το θέμα, μας έστειλε η Βάγια Ζαμπακά το οποίο και φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας.


Γνωριμία με τη φυσική δόμηση Στο cob.gr ασχολούμαστε με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.
Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.
Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε πλήρη οπτική αρμονία με το περιβάλλον.


Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά

Επικοινωνία με τα ζώα


Ο Ταρζάν εμφανίζεται μια μέρα ξαφνικά σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας.
Ένας χωρικός τον συναντά τυχαία στον δρόμο και βλέποντάς τον ντυμένο έτσι περίεργα, τον ρωτά:
- Τ’ ίσι ισύ παλικάρι μ’;
- Εγώ είμαι ο Ταρζάν, μπορώ και μιλάω με τα ζώα!
- Μπα!, του λέει ο χωρικός κοροϊδευτικά, τι μ’ λες; Για πάμε λίγο παρακατούλια στον σκύλο μ’ να ιδούμε θα συνεννοηθείτε;"
Πηγαίνουν μέχρι το μαντρί που είναι ο σκύλος και αρχίζουν:
- Γαβ γαβ, ο σκύλος.
- Γαβ γαβ, ο Ταρζάν.
- "Τι σ’ λέει;, ρωτάει όλο χαμόγελο ο χωρικός.
- Ε να, μου είπε ότι τον έχεις εδώ συνέχεια δεμένο, τον ταΐζεις αποφάγια, και τον πηγαίνεις μόνο μια φορά στους έξι μήνες για κυνήγι.
Ο χωρικός ψαρώνει.
- Έτσ’ σου ‘πε;
- Ναι.
- Ο σκύλος;
- Ναι.
Ο χωρικός τον κοιτάζει περίεργα και λέει στον Ταρζάν.
- Για πάμε ρε πιδάκι μ’ και στον γάιδαρο.
Φτάνουν στο παχνί και ο Ταρζάν αρχίζει τα ίδια.
- Τι σου ‘πε, ρωτά τον Ταρζάν ο χωρικός.
- Λέει ότι τον φορτώνεις πολύ, ότι τον δέρνεις όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και ότι τον ταΐζεις μόνο μία μπάλα σανό την εβδομάδα.
Ο χωρικός έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό.
Λίγο παραπέρα είναι και η κατσίκα. Ο Ταρζάν αρχίζει να της μιλάει και πριν προλάβει η κατσίκα να κάνει το πρώτο «μπεεεεε», πετάγεται ο χωρικός σε έξαλη κατάσταση και λέει στον Ταρζάν:
- "Μη τν πιστεύεις την παλιοπτάνα, αυτή μ’ ρίχτηκε!"


επικοινωνιστε μαζι μας