Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο με τίτλο « Η στρατιωτική θητεία (Φαντάροι του Βαλτινού)


Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο Λεύκωμα, 416 σελίδων, που μπορεί κανείς να το διαβάσει και στο διαδίκτυο. Στον πρόλογο του βιβλίου μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Δημήτρης Τσιγάρας αναφέρει τα εξής:

«Για αρκετά χρόνια συνέλεγα, με ζήλο και μεράκι, διάφορα στοιχεία και παλιές φωτογραφίες του γενέθλιου τόπου μου, το Βαλτινό, που αφορούσαν σε όλες τις πτυχές του βίου των κατοίκων.

Έτσι συγκροτήθηκε ένα αξιόλογο, σε όγκο και εύρος, αρχείο, πολύτιμο για την κατανόηση και τη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Θέλοντας να αξιοποιήσω τον σημαντικό αυτόν πλούτο πληροφοριών, γνώσεων, εμπειριών και ιστορικών κειμηλίων, προσπάθησα να κατατάξω, να συνθέσω και να αποδώσω, τη μορφή αυτού του υλικού, σε μια οργανωμένη βάση δεδομένων, με θεματικές ενότητες. Μία από τις θεματικές ενότητες είναι και η δημιουργία της παρούσας έκδοσης, αυτού του λευκώματος και αφορά στη στρατιωτική θητεία των κατοίκων του Βαλτινού.

Η ζωή κατά τη στρατιωτική θητεία ζωντανεύει μέσα από τα βιώματα, τις μνήμες, και τις αφηγήσεις των στρατιωτών και τα οικογενειακά κειμήλια.

Οι φωτογραφίες, στο σύνολό τους, αποτελούν από μόνες τους αφήγηση, δεν αναλύουν, έχουν όμως μια ξεχωριστή ιστορική λειτουργία. Συμπληρώνουν κενά δίνοντας έτσι την εικόνα της στρατιωτικής θητείας και τη ζωή των φαντάρων.

Πολλές από τις φωτογραφίες αποτυπώνουν τη ζωή του φαντάρου στο κέντρο παρουσιάσεως, ή στη μονάδα κατατάξεως. Άλλες είναι τραβηγμένες στις ασκήσεις των πεδίων βολής, ή στις επί μέρους εργασίες, στους όρχους με τα άρματα και τα οχήματα, στη σκοπιά, στα μαγειρεία, στις αγκαρίες, άλλες στις γιορτές και στις παρελάσεις, και άλλες κατά τις εξόδους ή στις άδειές τους, (στις ταβέρνες και στα μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής που υπηρετούν).

Το λεύκωμα αυτό είναι επίσης, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, οι συνήθειες της εποχής, οι σχέσεις και ο τρόπος έκφρασης συναισθημάτων των στρατιωτών κατά τον χωρισμό τους από τα αγαπημένα πρόσωπα, η ένταξη και προσαρμογή στη νέα τους ζωή, οι δυσκολίες των ασκήσεων και της εκπαίδευσης και κατά τη διάρκεια και μέχρι της ολοκλήρωσης της στρατιωτικής θητείας και η υπερηφάνεια εκπλήρωσης του χρέους προς την πατρίδα».

Για να περιηγηθείτε και να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ.




επικοινωνιστε μαζι μας