Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Φωτιά σε χώρο παράνομης χωματερής του Βαλτινού

 

Στον κοινοτικό χώρο παραπλεύρως του ποταμού Παλιοπόταμου, στη θέση «Τηγάνας», όπου εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί παράνομη χωματερή, όπου εναποτίθενται διάφορα απορρίμματα, ξέσπασε φωτιά και απείλησε την γύρω περιοχή, το απόγευμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα όπου κατέσβησαν την φωτιά και απέτρεψαν τον κίνδυνο της επέκτασής της.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι η σχετική απαγορευτική πινακίδα καθώς οι αρμόδιοι την τοποθέτησαν και επαναπαύθηκαν στο αποτρεπτικό της μήνυμα, ενώ οι ασυνείδητοι την γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και αυθαιρετούν ανενόχλητοι.




Ο Ζεύξις και ο Παρράσιος

 

Ο Ζεύξις και ο Παρράσιος ήταν δύο από τους σημαντικότερους ζωγράφους της αρχαιότητας. Η ακριβής αναπαράσταση άψυχων αντικειμένων ήταν ένας τομέας όπου ο Ζεύξις και ο νεότερός του Παρράσιος διακρίθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κάποια διήγηση του Πλίνιου αναφέρει πως όταν κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού μεταξύ Ζεύξι και Παρράσιου, ο πρώτος ζωγράφισε ένα τσαμπί σταφύλια, η απεικόνιση ήταν τόσο τέλεια ώστε τα πουλιά προσέκρουαν στον πίνακα προσπαθώντας να φάνε τα σταφύλια.

Έτσι, ο Ζεύξις, βέβαιος για τη νίκη του στο διαγωνισμό, ζήτησε από τον Παρράσιο να μη χρονοτριβεί και να αφαιρέσει το κάλυμμα από τη δική του ζωγραφιά ώστε να φανεί ποιος είναι ο καλύτερος. Ωστόσο, το κάλυμμα δεν ήταν πραγματικό αλλά ήταν η ίδια η ζωγραφιά που είχε δημιουργήσει ο Παρράσιος, ξεγελώντας έτσι τον Ζεύξι, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του, λέγοντας πως ο ίδιος κατάφερε να ξεγελάσει τα πουλιά, αλλά ο Παρράσιος κατάφερε να ξεγελάσει ένα καλλιτέχνη.

Μια παρόμοια ιστορία που αναφέρεται επίσης από τον Πλίνιο, λέει πως ο Ζεύξις αργότερα ζωγράφισε ένα αγόρι να κρατάει σταφύλια, οπότε πάλι ένα πουλί ξεγελάστηκε νομίζοντας πως τα σταφύλια είναι αληθινά. Αλλά ο Ζεύξις δεν ήταν ικανοποιημένος από τη ζωγραφιά αυτή λέγοντας πως ζωγράφισε τα σταφύλια καλύτερα από το αγόρι, κι έτσι τα πουλιά δεν τρόμαξαν νομίζοντας πως το αγόρι ήταν πραγματικό.

επικοινωνιστε μαζι μας