Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Η θεματική συλλογή του συλλέκτη-Λαογράφου Λάμπρου Τσιούκα

 

Την θεματική του συλλογή με σπάνια ιστορικά κειμήλια της Ελληνικής επανάστασης επί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, παρουσιάζει, ο Τρικαλινός συλλέκτης Λάμπρος Τσιούκας από την πλούσια λαογραφική συλλογή του.

Σε μια αποθήκη, στο χωριό Διαλεκτό, εδώ και πολλά χρόνια, ο Λάμπρος Τσιούκας έχει συγκεντρώσει με πολύ αγάπη και φροντίδα, αλλά και με επιστημοσύνη, ένα σπάνιο υλικό, μεγάλης λαογραφικής αξίας, που καλύπτει σχεδόν όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού και ξεπερνάει τα όρια της απλής λαογραφικής συλλογής, διεκδικώντας με αξιώσεις την προβολή της σε μουσειακούς χώρους ευρωπαϊκού επιπέδου.

Μετά από πολλές προσωπικές στερήσεις, ο συλλέκτης έχει τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσει κάποια από τα ιστορικά κειμήλια της θεματικής του συλλογής, τα οποία ήρθαν στην κατοχή του πρόσφατα, για να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουν το αστικό κομμάτι της συλλογής του. Και βέβαια όλα αυτά τα κειμήλια μαζί με την υπόλοιπη συλλογή του, περιμένουν καρτερικά την εύρεση κατάλληλου χώρου, για να πάρουν τη θέση τους σε ένα  σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο.

Μερικά από τα εκθέματα είναι:

Μεγάλη Στολή  Έλληνα Διπλωμάτη – Πρέσβη (Β’ Ελληνική Δημοκρατία, 1924-1935).

Η στολή ανήκει σε Έλληνα διπλωμάτη της περιόδου της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-1935) και είναι ταυτοποιημένη με όλα τα σχετικά έγγραφα.

Θεόδωρος Γρίβας – Γαρδικιώτης (1905 – 1982).

Ο Θεόδωρος Γρίβας – Γαρδικιώτης ήταν Έλληνας διπλωμάτης και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Αλέξη Γρίβα – Γαρδικιώτη. Υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα σε διάφορες πόλεις, όπως η Χάγη, η Βιέννη, το Παρίσι και η Μασσαλία. Εκτός από τη διπλωματική του καριέρα, μετέφρασε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη στα γαλλικά και εξέδωσε ποιητικές συλλογές. Για το λογοτεχνικό του έργο, τιμήθηκε με βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών και τη Γαλλική Ακαδημία. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1982 και κηδεύτηκε στις 8 Ιουνίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν ανύπαντρος.

Β’ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935).

Η Β’ Ελληνική Δημοκρατία ήταν το πολίτευμα της Ελλάδας που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάργηση της μοναρχίας και την ανακήρυξη της δημοκρατίας το 1924. Αυτή η περίοδος ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και την πολιτική κρίση που προέκυψε από την ήττα στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1919-1922). Χαρακτηριστικά της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας: Πολίτευμα: Αβασίλευτη Δημοκρατία Αρχηγός Κράτους: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί για βασιλιά

Αυλική Τουαλέτα (1950-1960).

Αυτή η αυλική τουαλέτα της περιόδου 1950-1960 αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα υψηλής ραπτικής και αριστοκρατικής κομψότητας. Σχεδιασμένη για επίσημες περιστάσεις και βασιλικές εμφανίσεις, ξεχωρίζει για τα πολυτελή και λεπτεπίλεπτα υφάσματά της, τα οποία χαρίζουν αέρινη κίνηση και αίσθηση φινέτσας. Η χειροποίητη δαντέλα, φτιαγμένη με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, προσδίδει μία μοναδική αίσθηση πολυτέλειας και μεγαλοπρέπειας.

Ελαιογραφίες με Ιστορικά Πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι ελαιογραφίες σε καμβά απεικονίζουν με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ζωντάνια προσωπογραφίες ιστορικών προσώπων της Ελληνικής Επανάστασης. Οι πίνακες αυτοί αποτυπώνουν τη μορφή και το δυναμισμό ηρώων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον Αγώνα για την Ελευθερία, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά τους μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής. Οι εκφράσεις, οι ενδυμασίες και η ατμόσφαιρα των έργων μεταφέρουν τον θεατή στην εποχή εκείνη, αποτελώντας πολύτιμα τεκμήρια της ιστορικής μας κληρονομιάς.



Η θρυλική Βέλη

 

Στο Βαλτινό, τη δεκαετία του 1970, ζούσε ένα σκυλί ράτσας Γκριφόν, με το όνομα Βέλη. Τη Βέλη, θα την θυμούνται πολλοί στο χωριό καθώς δεν ήταν σαν τα άλλα σκυλιά. Ήταν ένα κυνηγόσκυλο εκπαιδευμένο με αγάπη και υπομονή από τον ιδιοκτήτη του Κώστα Αγγελόπουλο, έναν άνθρωπο που αγαπούσε τα ζώα και είχε αποφασίσει να κάνει τη Βέλη το πιο υπάκουο και έξυπνο σκυλί στον κόσμο.

Η Βέλη πράγματι, ήταν ένα κυνηγόσκυλο που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Το τρίχωμα της ήταν καφέ και τα μάτια της είχαν ένα βλέμμα γεμάτο αποφασιστικότητα και ευφυΐα. Από μικρή έδειχνε μια ξεχωριστή ικανότητα να κατανοεί τα πάντα γύρω της. Ήταν πολύ παρατηρητική και μπορούσε να διακρίνει τις πιο μικρές κινήσεις των ζώων και να τις αναλύει με εξαιρετική ακρίβεια.

Όσο για το κυνήγι ήταν πραγματική καλλιτέχνης. Η Βέλη με την εξαιρετική της όσφρηση, εντόπιζε τα ίχνη των ζώων με τρομερή ακρίβεια και σε ελάχιστο χρόνο. Αγαπούσε το παιχνίδι στο κυνήγι, και το απολάμβανε με τον ίδιο ενθουσιασμό που θα είχε ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο για πρώτη φορά.

Όμως η εξυπνάδα της Βέλης δεν περιοριζόταν μόνο στις κυνηγετικές της ικανότητες. Όταν ο ιδιοκτήτης της, ο Κώστας, της έδινε κάποια εντολή, η Βέλη την καταλάβαινε σχεδόν αμέσως, σαν να είχε αποθηκεύσει κάθε πληροφορία στο μυαλό της. Ένα σημάδι του χεριού ή μια μικρή αλλαγή στη φωνή του Κώστα, αρκούσε για να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει.

Η Βέλη όμως, μπορούσε να εκτελεί κάθε εντολή με απόλυτη ακρίβεια. Όταν την έλεγες «κάθισε», καθόταν αμέσως, χωρίς να διστάσει. Αν της έλεγες «φύγε», απομακρυνόταν χωρίς κανέναν δισταγμό. Όταν την έλεγες «κάνε γεια σου», σήκωνε το ένα της πόδι και το πρότεινε να το πιάσεις και να τη χαιρετήσεις. Όμως, το πιο εντυπωσιακό ήταν όταν της ζητούσαν να κάνει θελήματα.

Μια μέρα, ο Κώστας και η Βέλη βρέθηκαν στο μπακάλικο του χωριού. Ο Κώστας έκανε τα απαραίτητα ψώνια, και στη συνέχεια κρέμασε την σακούλα στο λαιμό της Βέλης, και τη πρόσταξε: «σπίτι Βέλη». Η Βέλη χωρίς να αργοπορήσει, ξεκίνησε και πήγε τα ψώνια στο σπίτι, στη γυναίκα του τη Ζωή.

Ήταν τόσο έξυπνη που πολλές φορές έκανε πράγματα χωρίς να της τα ζητήσει κανείς. Ένα πρωί, ενώ ο Κώστας ετοιμαζόταν να φύγει για τη δουλειά του, το σκυλί τον ακολούθησε στο αυτοκίνητο και περίμενε υπομονετικά να τον δει να μπαίνει στο όχημα. Είχε καταλάβει ότι εκείνη τη μέρα είχαν να πάνε για κυνήγι. Αφού ο Κώστας καθόταν πίσω από το τιμόνι, η Βέλη πήδηξε στο κάθισμα του συνοδηγού, έτοιμη για την επόμενη περιπέτεια.

Η ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις και τα συναισθήματα του Κώστα ήταν επίσης μοναδική. Όταν ο Κώστας ένιωθε άγχος ή θλίψη, η Βέλη τον πλησίαζε με έναν ήρεμο και τρυφερό τρόπο, με το κεφάλι της γερμένο στο πλευρό του, δίνοντάς του μια αίσθηση ανακούφισης. Οι δυο τους είχαν αναπτύξει μια βαθιά σύνδεση, που ξεπερνούσε την απλή σχέση ανθρώπου και ζώου.

Ήταν το είδος του σκύλου που καταλάβαινε αμέσως πότε έπρεπε να χαλαρώσει και πότε να γίνει σοβαρός και η αφοσίωση του στον Κώστα ήταν αδιαμφισβήτητη.

Γι’ αυτό ο Κώστας την θυμάται με νοσταλγία, γιατί, εκτός από ένα έξυπνο κυνηγόσκυλο ήταν και ένας πιστός σύντροφος, φίλος και συνεργάτης.

Η ιστορία της Βέλης πέρασε από στόμα σε στόμα, και η φήμη της σαν το πιο υπάκουο σκυλί του χωριού έγινε θρύλος. Και έτσι, η Βέλη έμεινε για πάντα στην καρδιά των ανθρώπων, όχι μόνο για την εξαιρετική της εκπαίδευση, αλλά και για την αφοσίωση και την καλοσύνη της, που της επέτρεψαν να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό σκύλο, σε έναν αληθινό φίλο!



επικοινωνιστε μαζι μας