Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το φαρμακείο του Βαλτινού



Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φάρμακο χαρακτηρίζεται: «Κάθε ουσία ή μίγμα ουσιών, που παράγεται, προσφέρεται προς πώληση, ή παρουσιάζεται για χρήση ...στη διάγνωση, στη θεραπεία, στον μετριασμό ή στην πρόληψη νόσου, μη φυσιολογικής φυσικής κατάστασης, ή των συμπτωμάτων τους στον άνθρωπο ή στα ζώα καθώς και για χρήση...στην αποκατάσταση, την διόρθωση, ή την μεταβολή οργανικών λειτουργιών στον άνθρωπο ή τα ζώα».
Η Επιστήμη που έχει κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης την παρασκευή και την τυποποίησης των φαρμάκων ονομάζεται Φαρμακευτική, που αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της Ιατρικής, ο δε πτυχιούχος της επιστήμης αυτής καλείται Φαρμακοποιός.


Η Ευαγγελία Κουφοχρήστου –Πατσιά σπούδασε φαρμακευτική στην Μπολόνια της Ιταλίας και επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο της το Βαλτινό και άνοιξε το φαρμακείο εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα το 1985 άνοιξε το πρώτο φαρμακείο της σε ενοικιασμένο κατάστημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο, στο κέντρο του Βαλτινού.
Χρόνια τώρα στη δουλειά η Ευαγγελία, δεν είναι απλά μια έντιμη επιχειρηματίας, αλλά είναι και επιστήμονας και ως επιστήμονας κάνει το χρέος της απέναντι στους ασθενείς που εξυπηρετεί και δεν είναι τυχαία η άριστη σχέση που έχει αναπτύξει μαζί τους και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων του Βαλτινού.


Το επάγγελμά της, είναι εξ ορισμού ένα επάγγελμα, που αναπτύσσει τις διαπροσωπικές σχέσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακοποιού και ασθενή. Είναι ο άνθρωπος που μοιράζεται το πρόβλημα, συμμερίζεται τον πόνο του ασθενή και βοηθάει με τις οδηγίες της στην ανακούφιση ή την θεραπεία των προβλημάτων υγείας.
Πρόσχαρη, εχέμυθη και αγαπητή σε όλους, εξυπηρετεί μαζί με την βοηθό της Λίτσα Βλαστού, χρόνια τώρα τους κατοίκους του χωριού.


Οι επιστημονικές της παρεμβάσεις και η σωστή πρωτοβάθμια καθοδήγηση των ασθενών γλιτώνει καθημερινά πολυάριθμες επισκέψεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που και οι κάτοικοι του Βαλτινού την αντιμετωπίζουν όλοι με συμπάθεια και αγάπη, αναγνωρίζοντας την κοινωνική της συμβολή και προσφορά.

Πώς ο «νόμος του Μέρφι» εμφανίζεται στη ζωή μας;



Λένε πως αυτός που έχει πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να πάει στραβά έχει κατανοήσει εις βάθος τον κόσμο, το νόημα της ζωής και όλα τα συναφή. Η αλήθεια είναι πως οι καρποί της ερευνητικής προσπάθειας του Έντουαρντ Μέρφι, αλλά και των μεταγενέστερών του, μας βοήθησαν αρκετά στο να κατανοήσουμε την κακοτυχία που εισβάλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην καθημερινότητά μας, χωρίς, όμως, να μπορούμε να κάνουμε και τίποτα το ιδιαίτερο για να αποφύγουμε το πεπρωμένο! Γιατί «αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει», και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια είτε βρίσκεσαι στο δρόμο είτε είσαι στο σπίτι σου!
Στο δρόμο:
- Θα σου πάρει πάντα περισσότερο χρόνο για να φτάσεις κάπου, από το να γυρίσεις πίσω.
- Αν επιτρέψεις σε κάποιον να μπει μπροστά σου τότε, αν πηγαίνετε και οι δύο στο ίδιο μέρος, το άλλο αυτοκίνητο θα πιάσει την τελευταία θέση στο πάρκινγκ.
- Αν αναγκαστείς να παρκάρεις έξι τετράγωνα μακριά από το σπίτι σου, επιστρέφοντας θα βρεις δύο άδειες θέσεις ακριβώς μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας.
- Όταν δεν βιάζεσαι, βρίσκεις πάντα το φανάρι πράσινο.
- Αν αποφασίσεις να πλύνεις το αυτοκίνητο σου και δεν το πλύνεις γιατί φοβάσαι μήπως βρέξει, δεν θα βρέξει έστω και αν ο ουρανός είναι κατάμαυρος. Αν το πλύνεις με λιακάδα θα ρίξει λάσπη.
- Αν παρκάρεις το αυτοκίνητο σου κάτω από δέντρα θα γεμίσει κουτσουλιές. Αν πάλι το παρκάρεις σε ξέφωτο για να το αποφύγεις, ένα σμήνος πουλιά θα καθίσει στα καλώδια του ρεύματος ακριβώς από πάνω και θα σ’ το «στολίσει».
- Όταν οδηγείς και βλέπεις έναν παλιό σου φίλο, μέχρι να κατεβάσεις το παράθυρο, ή ανάβει πράσινο, ή δίπλα σου έρχεται λεωφορείο ή σκάνε από το πουθενά τρία αμάξια από πίσω σου και κορνάρουν ταυτόχρονα.

επικοινωνιστε μαζι μας