Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Παντρεύεται ο Παύλος Βαγγελός


Παντρεύεται την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στις 7 το απόγευμα στον Ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου, ο συγχωριανός μας Παύλος Βαγγελός του Γεωργίου με την Μηλίτσα Πιτσιώρη.

Κουμπάροι θα είναι ο Δημήτρης Γεωργούσης και η Αφροδίτη Μπαντοπούλου.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στο «Ξενία» Βόλου.

Ο Δάσκαλος Δημήτριος Μπούγας - Λαογραφική μελέτη Μέρος Γ’

 Από την πλούσια πνευματική και λαογραφική μελέτη, του Δημητρίου Μπούγα, όπου κατέγραψε και διέσωσε μια σπάνια λαογραφική συλλογή της περιοχής του Βαλτινού και κάτω Ελάτης (450 σελίδων), παρουσιάζουμε τα διηγήματά του, που αποτελούν το τρίτο μέρος της μελέτης αυτής.



Διηγήματα του Δημητρίου Μπούγα

Μια Δυτικοθεσσαλική γωνιά

Την εύφορον και πλουσίαν δυτικοθεσσαλικήν πεδιάδα, διακόπτει απότομα το υπερήφανο παρακλάδι της Πίνδου, ο γρανιτώδης Κόζιακας (Κερκέτιον όρος), ο οποίος υψώνεται σκυθρωπός και απειλητικός, ιδίως όταν πυκνά νέφη καλύπτουν την λευκήν κεφαλήν του και με τους γκρίζους βράχους του, δίδει την εντύπωσιν φυσικού φύλακος, όστις προστατεύει την προς ανατολικά του πεδινήν τούτην περιοχήν. Πυκνά δάση κατά ζώνας από έλατα, βελανιδιές, καστανιές και άλλα άγρια δένδρα, στολίζουν τας πλαγιάς και το περισσότερον μέρος των κορυφών του, ενώ πλήθος χαραδρών καθέτων και οριζοντίων με άφθονα κρυστάλλινα και ορμητικά νερά, ρυτιδώνουν τον αιώνιον και γιγάντιον κορμόν του. Φυσικαί πηγαί διαυγούς ύδατος συναντώντε σε κάθε γωνιά του βουνού και δίνουν εις αυτό πλουσίαν ζωήν, ομορφιάν και χάριν απαράμιλλον, ώστε να θαυμάζη, να χαίρεται και να μαγεύεται ο κάθε επισκέπτης καθ’ όλας τας εποχάς σχεδόν του χρόνου.
Δροσερό και μυρωμένο αεράκι περνά από τα ελατοδάση, τους κρημνούς και ρεματιές, ξεχύνεται στην κατακαμμένην από την ηλιακήν θερμότητα πεδινήν περιοχήν όπου ανακουφίζει ζώα και φυτά, εξευγενίζει το πνεύμα, φρεσκάρει την σκέψιν του ανθρώπου, του δίδει χαράν και δύναμιν διά τον αγώνα της ζωής και την πρόοδόν του. Τα νερά των φυσικών και πλουσίων πηγών του Κόζιακα προς την ανατολικήν πλευράν του, κατέρχονται προς τον δυτικοθεσσαλικόν κάμπο, σχηματίζουν τους μικρούς ποταμούς και χειμάρρους, ο σπουδαιότερος των οποίων είναι ο Ανάποδος, εις τον οποίον συγκεντρώνονται τα περισσότερα ύδατα των πηγών της περιοχής αυτής. Πλούτος και ομορφιά συνδυάζονται και τίθενται εις την υπηρεσίαν του ανθρώπου από το χέρι του δημιουργού. Φυσικά κάλλη ηλεκτρίζουν, μαγεύουν και ενθουσιάζουν τον άνθρωπον.

Ο Δάσκαλος Δημήτριος Μπούγας - Λαογραφική Μελέτη Μέρος Β'


Από την πλούσια πνευματική και λαογραφική μελέτη, του Δημητρίου Μπούγα, όπου κατέγραψε και διέσωσε μια σπάνια λαογραφική συλλογή δημοτικών τραγουδιών της περιοχής του Βαλτινού και Κάτω Ελάτης (450 σελίδων), παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος αυτής.

 Η Αγγελικούλα του Παπά (χορευτικό)


Αγγελικούλα του παπά με δυο με τρία κορίτσια
Πάει μωρέ στο ρέμμα για νερό να πιή και να λευκάνη
Κι ο βλάχος την αγνάντεψε από ψηλή ραχούλα
- Πάψε κόρη μ’ τον κόπανο, πάψε και τα κοπάνια
Να πιουν τα πρόβατα νερό να παίξουν τα ζυγούρια
- Τι λέει μωρέ τι λέει, τι λέει ο Παλιόβλαχος ο παλιο ζυγοριάρης
Το πώς λευκαίνω το πανί θα κάμω το κορμί μου
Απ’ τα μαλλιά την άρπαξε στη γη την γονατίζει
- Άσε με βλάχε απ’ τα μαλλιά και πιάσε μ’ απ’ το χέρι
Και δείξε με το σπίτι σου που είναι το χωριό σου
Βλέπεις εκείνο το βουνό το κορφανταριασμένο
Κι’ εκεί είναι το σπίτι μου, εκεί και το χωριό μου.


Δώδεκα χρονών κορίτσι (τάβλας)


Δώδεκα χρονών κορίτσι γίνηκε καλογριά
Με σταυρό με κομπολόι πάει στην εκκλησιά
Ούτε το σταυρό της κάνει ούτε προσκυνάει
Μον’ στα σταυροδρόμια βγαίνει και κρασοπωλεί
Που περνούν τα παλληκάρια τ’ όμορφα παιδιά
- Πόσο το κρασί σ’ καλόγρια, πόσο το πωλείς
- Δυο παράδες στους γέροντες τζιάμπα στα παιδιά
Άιντε επάνω στο κελλί μου και στο σπίτι μου
- Κρίμα είν’ καλόγρια ν’ κρίμα και ντροπή
- Κρίμα είν’ στις παντρεμένες και στις παπαδιές
Και σ’ εμένα την καλόγρια, κάνεις ψυχικό.

επικοινωνιστε μαζι μας