Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στο Βαλτινό

 

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την Τρίτη (3-09-2024), μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στο Βαλτινό του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Οι τοπικές αρχές προχωρούν σε οδηγίες προς τους πολίτες, ενώ τα πρωτόκολλα υγείας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού, Βάιο Τσιγάρα, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Ο απαραίτητος ο ψεκασμός έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 10.30 μ.μ..


Γενικές Πληροφορίες για την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Περίοδος μετάδοσης 2024

 


ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2023 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2024 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης, ο Ε.Ο.Δ.Υ., σε κάθε περίοδο μετάδοσης, διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα  και τον τρόπο μετάδοσης του ιού,  για τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης κατά τις περιόδους μετάδοσης του ιού (ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης και εβδομαδιαίες εκθέσεις κατά την περίοδο μετάδοσης) και για τις δράσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Ο Βασίλης Λουλές αποχαιρετά τον Κώστα Κλιάφα

 


Αποχαιρετισμός. Ο Κωστής Κλιάφας, που έφυγε από τη ζωή πριν σαράντα ημέρες, δεν ακολούθησε απλώς τα βήματα του πατέρα του. Αν ο ανήσυχος καινοτόμος Θόδωρος ίδρυσε το 1926 την εταιρεία πάγου και αναψυκτικών στα Τρίκαλα με το όραμα «…να δροσίσουμε και να ζαχαρώσουμε τον κόσμο!», ο Κωστής, από το 1961 και μετά, πήγε ακόμα πιο πέρα: με τον γλυκύ του χαρακτήρα αγκάλιασε και ζέστανε τους εργάτες και τον απλό κόσμο, χάρισε γέλιο με το χιούμορ του, ενθάρρυνε τους συνεργάτες του, έδωσε τα υλικά εφόδια σε πολλούς ανθρώπους για να προχωρήσουν, ήταν παρών σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα των Τρικάλων.

Ήταν στο συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας (ήταν βλέπετε και «…παιχταράς!», όπως λέει στο ντοκιμαντέρ μου “Μια μεγάλη οικογένεια” ο παιδικός φίλος και στενός του συνεργάτης Ηλίας Ευαγγέλου), φανατικός ερασιτέχνης κινηματογραφιστής και φωτογράφος (μας άφησε πολύτιμα φιλμάκια της ιστορίας του εργοστασίου και της ζωής μέσα σ’ αυτό), ιδρυτής και Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων (εκεί όπου, στην εφηβεία μου, γνώρισα και αγάπησα το προοδευτικό σινεμά).

Στήριξε και ενθάρρυνε την αγαπημένη του σύζυγο Μαρούλα στις ποικίλες της πολιτιστικές δράσεις και στα έργα κοινωνικής προσφοράς από τα χρόνια του ’60 μέχρι πρόσφατα.

Και άλλα πολλά…

Ο Κωστής είναι ο άνθρωπος που έδωσε πνοή στη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης, με καινοτόμο πνεύμα (η βυσσινάδα ως αναψυκτικό είναι δικό του δημιούργημα, μια ελληνική πρωτιά!). Είναι αυτός που, με πνεύμα αλληλεγγύης και φροντίδας, πίστεψε στους εργάτες και τους συνεργάτες του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γύρω του ένα μικρό σύμπαν δημιουργικότητας και ανθρωπιάς… και όλοι μαζί να αποτελέσουν “μια μεγάλη οικογένεια”.

Αντίο, Κωστή. Σε ευχαριστούμε θερμά.

Βασίλης Λουλές

Σκηνοθέτης

Υ.Γ. Αφήνω εδώ το ντοκιμαντέρ μου “Μια μεγάλη οικογένεια – η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα” που ολοκληρώθηκε το 2022, σε παραγωγή της νέας διοίκησης της εταιρείας. Η ταινία αποτελεί μια μικρή προσφορά στους αφανείς κι επιφανείς ανθρώπους αυτής της πόλης και μια συμβολή στην ιστορία της Βιομηχανικής κληρονομιάς.




επικοινωνιστε μαζι μας