Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Τα ψυχοσάββατα: Εικόνες του χωριού



 Τη Σαρακοστή, η εκκλησιαστική παράδοση έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα· το ένα πριν από την Κυριακή της Αποκριάς και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.


Τα Ψυχοσάββατα, παλιότερα ξεχώριζαν απ' τις άλλες ημέρες της Σαρακοστής, γιατί τις ημέρες αυτές, οι γυναίκες πήγαιναν στην εκκλησία πιάτα με βρασμένα κόλλυβα και ένα δίπτυχο χαρτί, με τα ονόματα των νεκρών, για να τα μνημονέψει ο ιερέας.


Εκεί μπροστά στην εικόνα του Χριστού, άπλωναν τα πιάτα και τους δίσκους, και τοποθετούσαν επάνω τους αναμμένα κεριά. Ο ιερέας έψελνε το «Επί το βιβλίον δε σου και τα μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα σοι τυγχάνει», αναθέτοντας στην αγάπη και στην αγαθότητα του Θεού «εαυτούς και αλλήλους», τους ζωντανούς αλλά και τους κεκοιμημένους.


Όταν τελείωνε το μνημόσυνο, οι γυναίκες μοίραζαν το σιτάρι σ' όσους ήταν στην εκκλησία και στη συνέχεια περνούσαν από το δημοτικό σχολείο και μοίραζαν κόλλυβα στα σχολιαρόπαιδα.
Ήξεραν όλοι οι μαθητές ότι είναι ψυχοσάββατο και είχαν μαζί τους μαντίλια και μεσάλια, όπου τα γέμιζαν με σιτάρι, πρόσφορα, κουλούρια, κουφέτα κα.
Για τους μαθητές, τα ψυχοσάββατα, ήταν ευκαιρία να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόλλυβα.
Γύριζαν στο σπίτι χαρούμενοι, κρατώντας στα χέρια τους, μαζί με τη σάκα και το μεσάλι, γεμάτο με κόλλυβα... 

επικοινωνιστε μαζι μας