Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου παιδιάτρου Γ. Μανωλάκη

Παραχωρήθηκε από την κόρη του στο Ίδρυμα Κ. Λεωνίδα Μακρή, το οποίο και θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του. Περιλαμβάνει 2.197 διαφάνειες της καθημερινότητας των Τρικάλων, λαϊκές εκδηλώσεις, σ' ένα χρονικό φάσμα από το 1960 ως το 1990.


Τ ο Κοινωφελές Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την απόκτηση του αρχείου διαφανειών του αείμνηστου παιδιάτρου και επιφανούς μέλους της κοινωνίας της πόλης των Τρικάλων, Γεωργίου Μανωλάκη. Το αρχείο αποτελείται από δυο χιλιάδες εκατόν ενενήντα επτά (2.197) διαφάνειες (slides), οι οποίες αποτυπώνουν και καταγράφουν με μοναδικό τρόπο, καθαρή ματιά και αξιοσημείωτη ευαισθησία εικόνες των Τρικάλων, γεγονότα και όψεις της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης αλλά και του νομού, στιγμιότυπα της κοινωνικής, πολιτικής, αγροτικής και θρησκευτικής ζωής, λαϊκές εκδηλώσεις, παραδοσιακά ήθη και έθιμα, φυσικές ομορφιές, οικισμούς και χωριά, καθώς και απόψεις των Ιερών Μονών του μοναδικού συμπλέγματος των Μετεώρων. Οι διαφάνειες αυτές είχαν ληφθεί από τον Μανωλάκη κατά την περίοδο 1960-1990. Η δωρήτρια, παιδίατρος Νίνα Μανωλάκη, κόρη του Γεωργίου Μανωλάκη, εξέφρασε προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού την επιθυμία της να δωρίσει σ' αυτό, το αρχείο των διαφανειών με σκοπό την διαφύλαξη και ανάδειξή του. Το δωρεοδόχο Ίδρυμα αποδέχθηκε την τιμητική πρότασή της με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΔΣ. Το συγκεκριμένο αρχείο συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο, το οποίο συνδυάζει την αξία του πρωτογενούς ντοκουμέντου και μαρτυρίας με την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική ποιότητά του. Είναι ένα κομμάτι της ζώσας πραγματικότητας, της πρόσφατης ιστορίας του νομού Τρικάλων που αφηγείται και τεκμηριώνει μ' έναν πρωτότυπο τρόπο την ίδια τη ζωή και τη φύση, τον τόπο και τον χρόνο. 
Οι ιστορικοί και οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι επισημαίνουν τη σημασία τέτοιου είδους αρχείων στην έρευνα και την αποτίμηση της πραγματικότητας σ' όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα, σημειώνεται, η καθαυτή εικαστική πλευρά των φωτογραφιών. Ο Μανωλάκης, αν και στην ουσία ερασιτέχνης φωτογράφος, είχε το ένστικτο να "αιχμαλωτίζει" τη στιγμή με την ιδιαιτερότητα, τη γνώση και την παιδεία, την αμεσότητα και το ταλέντο ενός καλλιτέχνη. Η ενότητα διαφανειών της πρωτότυπης αυτής συλλογής είναι πλέον κτήμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού, αλλά και της πόλης και του νομού Τρικάλων. Το Ίδρυμα θα προβεί στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του αρχείου για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, θα εκτίθεται δε στη Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος επί της οδού Βύρωνος.

επικοινωνιστε μαζι μας