Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Μελέτη για το δάσος της Παναγίας



Φαίνεται πως τις φωνές και τα παράπονα των δέντρων της Παναγίας, στο παραμύθι του Θανάση Ζαμπακά, εκτός από τον ίδιο, τις άκουσε και ο Δήμος Τρικκαίων και έτσι αποφάσισε να στείλει τις υπηρεσίες του για να συντάξουν μελέτη προστασίας, αξιοποίησης και ανάδειξης του δασυλλίου.
 Συγκεκριμένα ομάδα μελετητών, υπάλληλοι του δήμου Τρικκαίων, με επικεφαλής τη δασολόγο κα. Κατερίνα Παπαδούλη και παρουσία της αντιδημάρχου κας. Ελένης Πούλιου επισκέφτηκαν το δάσος της Παναγίας την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 για επιτόπια αυτοψία και συλλογή στοιχείων ώστε να συντάξουν μελέτη για την ένταξη του δάσους στα πολύτιμα δασικά οικοσυστήματα Φράξου, με κύριο στόχο την ανακήρυξή του, σε διατηρητέο μνημείο της φύσης, καθώς το δάσος αυτό αποτελεί πολύτιμο υπόλειμμα αυτοφυούς φυτοκοινωνίας με ιδιαίτερο βοτανικό, φυτογεωγραφικό και αισθητικό ενδιαφέρον.
Το δάσος της Παναγίας, παρόλο τις ανθρωπογενές επεμβάσεις αρκετά είδη του ζωικού βασιλείου βρίσκουν καταφύγιο διαβίωσης και ιδιαίτερα απαντώνται αμφίβια και ερπετά λόγω της εδαφικής υγρασίας. Έντονο είναι και το ορνιθολογικό ενδιαφέρον καθώς δεν είναι λίγα τα δασόβια πουλιά που αναπαράγονται, ζουν και βρίσκουν κάλυψη για τις φωλιές τους πάνω στα αιωνόβια δέντρα ενώ άλλα είναι περαστικά και διέρχονται για την ξεκούρασή τους.
Οψόμεθα.

επικοινωνιστε μαζι μας