Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η έγκριση της ρυπογόνου επένδυσης δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο το Βαλτινό, αλλά ολόκληρο το νομό Τρικάλων


Του Δημήτρη Τσιγάρα

Αναφορικά με το θέμα της έγκρισης της ρυπογόνου επένδυσης στην περιοχή του Βαλτινού, καθώς η σοβαρότητα της απόφασης, η οποία πάσχει από δημοκρατική και οικολογική ευαισθησία, επιτάσσει την αναγκαιότητα να εκφραστούν κάποιες σκέψεις που αφορούν όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα και την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά την γενικότερη αδιαφορία και αναισθησία ορισμένων πολιτικών ταγών μας, προς το οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη μας.
Θεωρείται λοιπόν σκόπιμο και ωφέλιμο να επισημανθούν τα εξής:
Κατ’ αρχήν οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν μια απάντηση στο ερώτημα: Με ποια δημοκρατική ευαισθησία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ενέκρινε την αδειοδότηση της ρυπογόνου επένδυσης στο Βαλτινό, την ίδια στιγμή που όλα τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: (oι κάτοικοι του Βαλτινού με την Γενική Λαϊκή τους Συνέλευση, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βαλτινού, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων, ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφερειακή Επιτροπή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας) με ομόφωνες αποφάσεις τους γνωμοδότησαν και είπαν ΟΧΙ στην επένδυση;
Δυστυχώς η μικρονοϊκή πολιτική στόχευση ορισμένων πολιτικών δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν τις γενικότερες οικολογικές επιπτώσεις και δυσοίωνες εξελίξεις μιας τέτοιας απόφασης.
Η έγκριση της ρυπογόνου επένδυσης δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο το Βαλτινό. Δυστυχώς είμαστε όλοι επάνω στην ίδια οικολογική βάρκα που βουλιάζει. Η οικολογική καταστροφή είναι προ των θυρών.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούνε άλλες 5-6 παρόμοιες αιτήσεις στην ίδια περιοχή και δεν γνωρίζουμε πόσες ακόμα θα ακολουθήσουν στο μέλλον, για αδειοδότηση, αφού με την έγκριση αυτή άνοιξαν «οι ασκοί του Αιόλου»…
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η συσωρευτική μόλυνση  που αναμένεται να επιβαρύνει όχι μόνο την περιοχή του Βαλτινού, αλλά στη γενίκευσή του, ολόκληρο το νομό και κατ’ επέκταση ολόκληρη τη χώρα, θα είναι ολέθρια.
Εκατομμύρια τόνοι ρύπων θα εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και στα χωριά επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της όξινης βροχής.
Το περιβάλλον θα υποβαθμιστεί, ενώ οι επιπτώσεις για την υγεία περιλαμβάνουν αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, άσθμα και αλλεργίες, καθώς και αναπαραγωγικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Και το αντιστάθμισμα όλων αυτών; Το πρόσκαιρο κέρδος των επενδυτών. 
Το μήνυμα, σφόδρα απογοητευτικό (αλλά και σφόδρα παρακινητικό συγχρόνως, αν αρνιόμαστε να υποταχθούμε στη μοίρα), είναι πως έχουμε ξεπεράσει πια τη δωδεκάτη στο «Ρολόι της Αποκάλυψης».
Τι κι αν ακυρώθηκαν, τι κι αν έμειναν άβουλοι και μοιραίοι οι εκπρόσωποι του λαού…
Όταν καταλύεται η δημοκρατία και κάποιοι προσπαθούν φασιστικά να επιβάλλουν αυτά που θέλουν, αδιαφορώντας για τη βούληση του λαού, αλλά και τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στη ζωή τους, τότε οφείλει κανείς να αντισταθεί και να πάρει την τύχη στα χέρια του.
Μπορεί βάσει του νόμου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας να αποφάσισε «Ναι στη μόλυνση του περιβάλλοντος», όμως πάνω από τους νόμους είναι το Δίκαιο των ανθρώπων και το Δικαίωμα στη ζωή.

Και αυτό το ΔΙΚΑΙΟ οι κάτοικοι του Βαλτινού με τη στήριξη όλων των ευαίσθητων οικολογικά ανθρώπων αυτού του τόπου, θα το διεκδικήσουν μέχρι τέλους…

επικοινωνιστε μαζι μας