Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Χρήσιμες πληροφορίες για το Πώς ψηφίζουμε στις Δημοτικές Εκλογές 2023

 

Την Κυριακή 8/10/2023 διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ μία Κυριακή μετά -στις 15/10- ο δεύτερος, αν και εφόσον απαιτείται.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκαν 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να λυθεί κάθε απορία των εκλογέων ως προς τη διαδικασία.

Πότε είναι οι δημοτικές εκλογές

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 πμ και θα είναι ανοικτές έως τις 7 μμ.

Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Ποιοι εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με πενταετή θητεία. Δηλαδή, οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων (ή οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Τι χρειάζομαι για να ψηφίσω

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν.

Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Τι ισχύει για ψηφοφόρους ΑμεΑ

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή των ψηφοδελτίων, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

Στις βουλευτικές εκλογές ψήφισα ως ετεροδημότης σε εκλογικό τμήμα κοντά στην περιοχή που κατοικώ ή σε εκλογικό τμήμα του εξωτερικού. Μπορώ να κάνω το ίδιο και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όχι, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, εξωτερικού, κρατουμένων ή ναυτικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πολίτες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Είμαι πολίτης άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορώ να ψηφίσω στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.
Ποιος εκλέγεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης; Ποιος εκλέγεται Δημοτικός ή Περιφερειακός Σύμβουλος;

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Τι γίνεται αν βάλω περισσότερους σταυρούς

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Πόσους Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους εκλέγει ο νικητής των εκλογών

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει ανάλογο αριθμό Συμβούλων.

 

Νεροτριβές – Νερόμυλοι – Μαντάνια των Τρικάλων

 

Πηγή ζωής, το νερό είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή των Τρικάλων. Ένα από τα «τρία καλά» για τα οποία είναι γνωστή η περιοχή, σύμφωνα με μια διαφορετική ετυμολογική προσέγγιση του ονόματος της πόλης και κατ’ επέκταση του νομού. Φυσική λεκάνη συγκέντρωσης όλου του υδάτινου όγκου που προέρχεται από την οροσειρά της Πίνδου, η περιοχή αριθμεί εκατοντάδες χείμαρρους, δεκάδες παραπόταμους και τέσσερα μεγάλα ποτάμια. Το νερό είναι το στοιχείο που συνέβαλε δραματικά στις μορφολογικές και κλιματολογικές αλλαγές της περιοχής, ενώ βοήθησε στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και βιομηχανική ανάπτυξή της.

Η «αρχή του κόσμου» βρίσκει το νομό Τρικάλων κομμάτι του βυθού μιας λίμνης που σχηματίζεται από τα νερά που πηγάζουν στην Πίνδο. Για χιλιάδες χρόνια, κοσμογονικές αλλαγές, ιστορικά γεγονότα και μύθοι πλέκουν το γαϊτανάκι της εξέλιξης της περιοχής στη σημερινή της μορφή, με τον εύφορο κάμπο, τις ψηλές κορυφές, τις απόκρημνες χαράδρες, τα γάργαρα νερά και φυσικά τα μοναδικής ομορφιάς Μετέωρα.

Ανά τους αιώνες, με σημείο αναφοράς τις πηγές νερού και τα ποτάμια, χτίστηκαν χωριά και πόλεις που χάρη στη ζωογόνο δύναμή του άκμασαν. Κοντά σε πηγές και στις όχθες του Ληθαίου, σύμφωνα με ιστορικές πηγές και μυθολογικές αναφορές, θεράπευε τους ασθενείς ο θεός της ιατρικής Ασκληπιός τονίζοντας τη σημασία του νερού για την υγεία του ανθρώπου. Άλλωστε ο Ληθαίος ποταμός λέγεται πως οφείλει το όνομά του στην επικράτηση της αρχαίας παράδοσης κατά την οποία τα νερά του, καθώς και των άπειρων πηγών του, είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και έφερναν ανακούφιση και «λήθη» στους πόνους των ασθενών.

Σύντομα κοντά στις πηγές και στις όχθες των ποταμών έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι νερόμυλοι και τα υδροτριβεία που εκμεταλλεύτηκαν την ενέργεια των ορμητικών νερών της περιοχής. Αποτέλεσαν επί σειρά αιώνων τις πρώτες οικογενειακές βιομηχανικές μονάδες που επέτρεπαν στα μικρά χωριά να λειτουργούν ως αυτόνομες μικρές οικονομικές και κοινωνικές οντότητες, αξιοποιώντας τις φυσικές πηγές ενέργειας, θεμέλιοι λίθοι στην επιβίωση και κατ’ επέκταση στην τοπική ανάπτυξη. Οι πρώτοι νερόμυλοι κατασκευάστηκαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής. Χτίστηκαν σε κομβικά σημεία που αποτελούσαν πέρασμα από τον κάμπο προς τα ορεινά, από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά, από τα χειμαδιά στα καλοκαιρινά βοσκοτόπια.

Ο νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος με τη χρήση φυσικής πηγής ενέργειας. Ήρθε να αντικαταστήσει τους μέχρι τότε χρησιμοποιούμενους χειρόμυλους ή ζωόμυλους. Η λειτουργία του στηριζόταν στην δυναμική ενέργεια για την περιστροφή της φτερωτής που προέρχονταν από την πτώση του νερού και η οποία μεταφερόταν στις μυλόπετρες. Η περιστροφική τους κίνηση σε πολύ κοντινή απόσταση έσπαζε τον σπόρο και τον μετέτρεπε σε αλεύρι. Με τον τρόπο αυτό οι πρώτες ύλες όπως σπόροι σιταριού και καλαμποκιού, μετατρέπονταν σε αλεύρι για τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων. Τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του νερόμυλου καθώς και του επιθυμητού αποτελέσματος στο αλεύρι είχε ο μυλωνάς. Οι νερόμυλοι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους έως και σήμερα, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κοινωνική ζωή κάθε περιοχής. Ήταν το σημείο συνάντησης των ανθρώπων που κατοικούσαν στα γύρω χωριά και τόπος συζητήσεων πάσης φύσεως, μεταξύ αυτών και όλων των επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων.

Ταυτόχρονα, και σχεδόν πάντα δίπλα ή κοντά στους νερόμυλους, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα υδροτριβεία τα οποία αποτελούνταν από τη νεροτριβή (ντριστέλα) και το μαντάνι. Η νεροτριβή ήταν ένα βιολογικό πλυντήριο η λειτουργία του οποίου στηριζόταν αποκλειστικά στη δύναμη του νερού, αφού δεν χρησιμοποιούνταν απορρυπαντικά. Το νερό μεταφέρονταν μέσα από αυλάκια σε ειδικά διαμορφωμένους όρθιους σωλήνες, όπου από ύψος έπεφτε σε μεγάλους κάδους σε σχήμα χωνιού. Η ορμή του νερού που δημιουργούσε στροβίλους ήταν αρκετή για να καθαρίσει σε βάθος τις φλοκάτες, τα κιλίμια, τις κουβέρτες και τα σκουτιά. Πρόκειται για εργασία κοπιαστική που απαιτούσε καλή φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη. Ακολουθούσε το στέγνωμα και η αποθήκευση ώστε καθαρά να χρησιμοποιηθούν τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες.

Το μαντάνι ήταν μια ξύλινη κατασκευή για την τελική επεξεργασία των μάλλινων υφαντών. Η λειτουργία του βασιζόταν στην περιστροφική κίνηση του εκκεντροφόρου, από τη δύναμη του νερού, θέτοντας τέσσερα μεγάλα ξύλινα σφυριά σε διαδοχική παλινδρομική κίνηση τεσσάρων χρόνων. Στην άκρη του συστήματος υπήρχε ξύλινη βάση στην οποία τοποθετούνταν τα υφαντά και δέχονταν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των σφυριών, ενώ ταυτόχρονα βρέχονταν με τρεχούμενο νερό. Η τριβή των νημάτων που προκαλούνταν από την κρούση σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία που αναπτυσσόταν από το κρύο νερό είχε ως αποτέλεσμα το υφαντό να γίνεται πιο μεστό, σφιχτοδεμένο στην υφή, πιο απαλό στην αφή και μερικώς αδιάβροχο.

Παραδοσιακά, η λειτουργία των υδροτριβείων ξεκινούσε στις αρχές του καλοκαιριού και διαρκούσε μέχρι το τέλος του. Κάθε οικογένεια, μια φορά το χρόνο, μετέφερε τα υφαντά και τις φλοκάτες της φορτωμένα σε άλογα και αφού ολοκληρωνόταν η διαδικασία της πλύσης και του στεγνώματος, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής. Καθήκον κάθε καλής νοικοκυράς, υποχρέωση κάθε καλού νοικοκύρη, απαραίτητη προϋπόθεση για το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως και την ανάπτυξη της υφαντουργίας οι παραδοσιακές χειροποίητες φλοκάτες και τα κιλίμια αντικαταστάθηκαν από τα παπλώματα και τα χαλιά και τα παραδοσιακά υδροτριβεία από τα σύγχρονα ταπητοκαθαριστήρια. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική ύπαιθρος και ιδιαίτερα η τρικαλινή επαρχία εξακολουθεί να αντιστέκεται με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα αρκετά υδροτριβεία να λειτουργούν και να εξυπηρετούν όλους όσους επιμένουν στην διατήρηση της παράδοσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

επικοινωνιστε μαζι μας