Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Το νέο Ευρωπαϊκό όραμα


\
Του Βαγγέλη Κρικώνη

Η εικόνα της σημερινής Ευρώπης είναι απογοητευτική. Προβλήματα που γίνονται όλο και πιο έντονα αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που παίρνει μέχρι και τη μορφή εκρήξεων που φαίνεται ότι θα είναι όλο και πιο συχνές.
Τα όργανα και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να εγκαταλείπουν την -για δεκαετίες γοητευτική- ιδέα της ενιαίας Ευρώπης και να προτιμούν την επιστροφή στην πολιτική και νομισματική εξουσία των εθνών-κρατών. Οι εγωιστικοί εθνικισμοί και οι ακροδεξιές έως φασιστικές απόψεις και πρακτικές κερδίζουν έδαφος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός» ή οικονομικός αναλυτής για να καταλάβει ότι όλα σχεδόν τα προβλήματα έχουν ως βασική αιτία την κακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι προφανές ότι (και) η Ευρώπη υφίσταται τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Ο Maurice Allais είναι ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους οικονομολόγους. Το 1988 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη δεκαετία του 1950 για τα έργα του για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση και για την παγκόσμια οικονομία. Από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να χτυπά καμπανάκι συναγερμού για τον προσανατολισμό και την πορεία της Ευρώπης.
Θεωρεί ότι ήδη από το 1974 η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ακολουθεί λάθος πορεία  παραμερίζοντας σιωπηρά, ουσιαστικά πίσω από την πλάτη των ευρωπαϊκών λαών, την κοινοτική προτίμηση, που για τους Ευρωπαίους οραματιστές ήταν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Με απλά λόγια, η ευρωπαϊκή αγορά θα είχε σαφή προτίμηση σε αγαθά ή υπηρεσίες που παράγονται εντός της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν εξασφαλισμένη η σταθερότητα της ευρωπαϊκής  οικονομίας, η προστασία των θέσεων εργασίας και γενικά η οικονομική ευημερία. Όμως οι ηγέτες των Βρυξελλών τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που επιβλήθηκε σταδιακά από τις αμερικανικές κυβερνήσεις όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτής της επιλογής.

επικοινωνιστε μαζι μας