Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό



Ερώτηση για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό Τρικάλων κατέθεσαν στη Βουλή  προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας βουλευτές του ΚΚΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 Θέμα: Για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» της Τ.Κ. Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων της Π.Ε. Τρικάλων.
Στις 24/08/2017 ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικ. Ντίτορας εξέδωσε με τον αριθμό 1884/104587/Π.Ε. 2016 απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» της Τ.Κ. Βαλτινού Τρικάλων, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων οργάνων της τοπικής κοινωνίας: Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή ποιότητας ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που κατοικούν στην συγκεκριμένη & τις όμορες κοινότητες.
Στην εν λόγω μονάδα φερόμενης ιδιοκτησίας της επιχείρησης «ΣΕΡΙΦΗΣ Α.- ΛΕΚΚΑΣ Χ. Ο.Ε.» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιορευστά (φυτικά-μαγειρικά έλαια – λίπη κ.ά.). Από την καύση τους θα επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή όχι μόνο της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας αλλά και των όμορων τοπικών κοινοτήτων. Η χωροθέτησή της γίνεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (στάρι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά, κρέας γάλα κ.ά.). Τα υπόψη βιορευστά, όπως προκύπτει από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, παράγονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ενεργειακές καλλιέργειες, κύρια ελαιοκράμβης, γεγονός που καθιστά την υπόψη επένδυση ακόμη πιο εχθρική για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή καθώς και γεωργική γη δεσμεύουν και πόρους καταναλώνουν. Πρόκειται για τα περιβόητα «βιοκαύσιμα 1ης γενιάς», τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει προ πολλού απορρίψει.

επικοινωνιστε μαζι μας