Οι
παραδοσιακοί λαχανοκεφτέδες της γιαγιάς είναι από εκείνες τις γεύσεις που
ξυπνούν μνήμες και αρώματα από την παιδική ηλικία. Είναι ένα πιάτο απλό, μα
γεμάτο φροντίδα, υπομονή και αγάπη - ακριβώς όπως μαγείρευε η γιαγιά.
Φτιαγμένοι
με φρέσκα λαχανικά - συνήθως διάφορα λαχανικά της εποχής ψιλοκομμένα,
κρεμμυδάκια, δυόσμο και μπόλικο μαϊντανό - ανακατεμένα με αλεύρι, λίγο τραχανά ή
ψίχα ψωμιού, και φυσικά με το απαραίτητο αλατοπίπερο και μυρωδικά, οι λαχανοκεφτέδες
είναι μία γιορτή της απλότητας της ελληνικής κουζίνας.
Η
γιαγιά πάντα έλεγε πως το μυστικό είναι στο σφίξιμο του μείγματος και στο καλό
τηγάνισμα - σε ελαιόλαδο που μοσχοβολάει. Οι κεφτέδες πρέπει να είναι τραγανοί
απ’ έξω και αφράτοι μέσα, με τα λαχανικά να έχουν δώσει όλη τη γλύκα τους στο
μείγμα.
Σερβίρονται
ιδανικά με λίγο γιαούρτι ή τζατζίκι στο πλάι, συνοδεία από μία φέτα ψωμί και
χωριάτικη σαλάτα. Μα πάνω από όλα, οι λαχανοκεφτέδες της γιαγιάς σερβίρονται με
μπόλικη αγάπη και νοσταλγία.
Η συνταγή
Υλικά:
Διάφορα
λαχανικά της επιλογής σας (σπανάκι της εποχής κλπ. (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένα.
1
μεγάλο κρεμμύδι και φρέσκα κρεμμυδάκια τριμμένα ή ψιλοκομμένα.
1
ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1-2
κ.σ. φρέσκος δυόσμος ή λίγο ξερός (προαιρετικά)
1
κομμάτι τυρί φέτα
2
αυγά
1
φλιτζάνι ψίχα ψωμιού ή φρυγανιά τριμμένη (ή και λίγο τραχανά)
Αλεύρι
όσο πάρει (να σφίξει το μείγμα)
Λίγο
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση:
1.
Ψιλόκοψε
τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα μπολ με λίγο αλάτι. Τρίψ’ το λίγο με τα χέρια
να μαραθεί.
2.
Πρόσθεσε
το τυρί, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα αυγά και την ψίχα ψωμιού ή
τη φρυγανιά.
3.
Ανακάτεψε
καλά και άρχισε να προσθέτεις αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό, αλλά
όχι ξερό μείγμα - να μπορείς να πλάθεις κεφτεδάκια.
4.
Άφησε
το να σταθεί καμιά μισή ώρα, να δέσουν τα υλικά.
5.
Ζέστανε
λάδι σε βαθύ τηγάνι. Πλάσε κεφτεδάκια και τηγάνισέ τα σε μέτρια φωτιά, να
ροδίσουν από όλες τις μεριές.
6.
Βγάλε
τα σε απορροφητικό χαρτί.
Για
το σερβίρισμα:
Με
γιαούρτι ή με λίγο τζατζίκι και μία χωριάτικη στο πλάι.