Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγούδησαν οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου, στον Πρόεδρο της Κοινότητας Βαλτινού

 

Μια ιδιαίτερη, όμορφη και συγκινητική στιγμή έζησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βάιος Τσιγάρας, το πρωί της Παρασκευής 11-4-2025, όταν οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου επισκέφτηκαν το Δημοτικό Κατάστημα Βαλτινού για να πουν τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου.

Ντυμένα όμορφα και κρατώντας τo στολισμένo καλαθάκι τους, τα παιδιά πλημμύρισαν τον χώρο με τις γλυκές φωνές τους και τη χαρά της παιδικής αθωότητας. Με τη βοήθεια των δασκάλων τους, τραγούδησαν τα κάλαντα με ενθουσιασμό, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου και της ελπίδας που φέρει το Πάσχα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κύριος Βάιος Τσιγάρας υποδέχθηκε τα παιδιά με χαμόγελο και συγκίνηση, τα ευχαρίστησε θερμά για την επίσκεψη και τους πρόσφερε κεράσματα, δίνοντάς τους συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους στην αναβίωση του εθίμου.

Η δράση αυτή πέρα από τον εορταστικό χαρακτήρα της, είχε και εκπαιδευτικό σκοπό, καθώς τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα έθιμα του τόπου τους και συμμετείχαν ενεργά στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



Θεατρική παράσταση από μαθητές της Β' Λυκείου Βαλτινού

 

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Βαλτινού γέμισε κόσμο, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, καθώς οι μαθητές παρουσίασαν τη θεατρική τους παράσταση. Η παράσταση αποτέλεσε το αποκορύφωμα των προσπαθειών μηνών, μέσα από πρόβες, προετοιμασίες σκηνικών, κουστουμιών και συντονισμό της ομάδας.

Το θεατρικό έργο που επιλέχθηκε ήταν: «Tα δώρα της παπλωματούς», το οποίο οι μαθητές προσέγγισαν με φρέσκια ματιά, χιούμορ και ευαισθησία. Κάθε ρόλος «ζωντάνεψε» μέσα από την ερμηνεία των μαθητών, που απέδειξαν πως το σχολείο δεν είναι μόνο μαθήματα, αλλά και χώρος δημιουργικής έκφρασης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σκηνοθεσία, η οποία είχε τη σφραγίδα των μαθητών με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών τους. Το κοινό που αποτελούνταν από γονείς, καθηγητές, συμμαθητές και φίλους, καταχειροκρότησε την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας τον κόπο, τη συνεργασία και την αγάπη που κρύβονται πίσω από κάθε λεπτομέρεια.

Συμμετείχαν οι μαθητές:

Ραφαηλία Γκόγου

Σταυρούλας Σκρέκα

Σοφία Βαΐου

Χρήστος Μπαντόλιας

Μαρία Κωτούλα

Κατερίνα Μπαμπατσιά

Παναγιώτης Παπαβασιλείου

Σωτηρία Χαντζή

Νικολέτα Ραρρά

Θανάσης Ντούτσας

Γιώργος Μπουκουβάλας

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:

Αναστασία Ρίζου

Σταυρούλα Καραγιώργου

Το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με συγκίνηση και περηφάνια, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η τέχνη στο σχολείο μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει και να δώσει βήμα σε νέες φωνές να εκφραστούν.

Οι λαχανοκεφτέδες της γιαγιάς

 

Οι παραδοσιακοί λαχανοκεφτέδες της γιαγιάς είναι από εκείνες τις γεύσεις που ξυπνούν μνήμες και αρώματα από την παιδική ηλικία. Είναι ένα πιάτο απλό, μα γεμάτο φροντίδα, υπομονή και αγάπη - ακριβώς όπως μαγείρευε η γιαγιά.

Φτιαγμένοι με φρέσκα λαχανικά - συνήθως διάφορα λαχανικά της εποχής ψιλοκομμένα, κρεμμυδάκια, δυόσμο και μπόλικο μαϊντανό - ανακατεμένα με αλεύρι, λίγο τραχανά ή ψίχα ψωμιού, και φυσικά με το απαραίτητο αλατοπίπερο και μυρωδικά, οι λαχανοκεφτέδες είναι μία γιορτή της απλότητας της ελληνικής κουζίνας.

Η γιαγιά πάντα έλεγε πως το μυστικό είναι στο σφίξιμο του μείγματος και στο καλό τηγάνισμα - σε ελαιόλαδο που μοσχοβολάει. Οι κεφτέδες πρέπει να είναι τραγανοί απ’ έξω και αφράτοι μέσα, με τα λαχανικά να έχουν δώσει όλη τη γλύκα τους στο μείγμα.

Σερβίρονται ιδανικά με λίγο γιαούρτι ή τζατζίκι στο πλάι, συνοδεία από μία φέτα ψωμί και χωριάτικη σαλάτα. Μα πάνω από όλα, οι λαχανοκεφτέδες της γιαγιάς σερβίρονται με μπόλικη αγάπη και νοσταλγία.

Η συνταγή

Υλικά:

Διάφορα λαχανικά της επιλογής σας (σπανάκι της εποχής κλπ. (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένα.

1 μεγάλο κρεμμύδι και φρέσκα κρεμμυδάκια τριμμένα ή ψιλοκομμένα.

1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1-2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ή λίγο ξερός (προαιρετικά)

1 κομμάτι τυρί φέτα

2 αυγά

1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού ή φρυγανιά τριμμένη (ή και λίγο τραχανά)

Αλεύρι όσο πάρει (να σφίξει το μείγμα)

Λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

 

Εκτέλεση:

1.      Ψιλόκοψε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα μπολ με λίγο αλάτι. Τρίψ’ το λίγο με τα χέρια να μαραθεί.

2.      Πρόσθεσε το τυρί, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα αυγά και την ψίχα ψωμιού ή τη φρυγανιά.

3.      Ανακάτεψε καλά και άρχισε να προσθέτεις αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό, αλλά όχι ξερό μείγμα - να μπορείς να πλάθεις κεφτεδάκια.

4.      Άφησε το να σταθεί καμιά μισή ώρα, να δέσουν τα υλικά.

5.      Ζέστανε λάδι σε βαθύ τηγάνι. Πλάσε κεφτεδάκια και τηγάνισέ τα σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν από όλες τις μεριές.

6.      Βγάλε τα σε απορροφητικό χαρτί.

Για το σερβίρισμα:

Με γιαούρτι ή με λίγο τζατζίκι και μία χωριάτικη στο πλάι.



επικοινωνιστε μαζι μας