Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Η τοιχογραφία (graffiti) στην οικοδομή «Μπλουγούρα»

 

Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας (graffiti) στην πρόσοψη του εμπορικού κέντρου» Μπλουγούρα», επί της οδού Κονδύλη, στην πόλη των Τρικάλων, που απεικονίζει την αναβίωση της παλιάς αγοράς των Τρικάλων και των παλιών επαγγελμάτων, που χάθηκαν στο διάβα του χρόνου.

Η τοιχογραφία αυτή άλλαξε την όψη του γκρίζου  και μουντού τοίχου, αποκτώντας χρώμα και οπτική υπόσταση, ομορφαίνοντας έτσι τον περιβάλλοντα χώρο.

Και βέβαια, οι παλαιότεροι θα θυμούνται, την πρωτοπόρο για την πόλη τοιχογραφία, που υπήρχε παλαιότερα, στον συγκεκριμένο τοίχο της οικοδομής, του καταστήματος «Μπλουγούρα».

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την καλλιτεχνική ομάδα No Limit Styles.

Art direction: Κισκίνης Αλέξανδρος (Ηoodspirit)

Σχέδιο: Ashos

Εκτέλεση: Ashos & Ηoodspirit




Η γέφυρα Ρογγίων – Βαλομανδρίου

 


Του Νικολάου Γκόγκου Υποναύαρχος ΠΝ εα, κάτοικος Βαλομανδρίου

Ο Ντάνιελ έφυγε. Πέρασαν σχεδόν 9 βδομάδες από τότε που πέρασε και άφησε πίσω του φοβερές  καταστροφές  και τεράστιες ζημιές  στον Παραπόταμο, τη Φωτάδα και το Βαλομάνδρι. Η κακή ψυχολογία παραμένει. Λίγα σύννεφα στον ουρανό και ο φόβος επανέρχεται. Αν θα επανέλθει παρόμοιο φαινόμενο και πότε, κανένας δεν γνωρίζει.

Γίνονται και συνεχίζονται έργα διορθωτικά/ προστασίας των χωριών μας. Είναι αρκετά όμως: Εμείς στα χωριά μας, μαζί και ο Διπόταμος, τα Ρόγγια, ο Πύργος κ.ά. έχουμε μία γέφυρα που μαζί με το δρόμο, είναι ένα ακόμη ανάχωμα κάθετα στη φυσική ροή του ποταμού. Αυτό δεν βοηθάει την ανεμπόδιστη ροή του ποταμού και προκαλεί τρομερές πιέσεις στα αναχώματα με συνέπεια αυτά να σπάνε και να ξεχειλίζει το νερό στα χωριά μας. Πλημμυρίσαμε το 2016, το ίδιο και το 2023 και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και πότε. Είχαμε προβάλει το 2016 την ανάγκη να επεκταθεί η γέφυρα ανατολικά προς Ρόγγια και δυτικά προς Βαλομάνδρι.  Δεν εισακουστήκαμε. Αντί αυτών έγινε εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού και κόπηκαν πολλά πλατάνια. Η κοίτη του ποταμού καλύφθηκε πάλι από τα φερτά υλικά.

Ευτυχώς που φέτος δεν έσπασε το ανάχωμα μεταξύ Φωτάδας και Βαλομανδρίου. Οι συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρότερες. Έσπασε όμως στη γέφυρα, ανατολικά και δυτικά της γέφυρας. Το αποτέλεσμα οδυνηρό για τον Παραπόταμο και τα περισσότερα σπίτια και καλλιέργειες  του Βαλομανδρίου και της Φωτάδας.  Αποκαταστάθηκε ο δρόμος/ανάχωμα σχετικά γρήγορα. Όμως και πάλι δεν ελήφθη μέριμνα για την έστω και προσωρινή ανεμπόδιστη ροή του ποταμού. Εκεί στα σπασίματα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μερικά κιούγκια μεγάλου διαμετρήματος, τουλάχιστον 2 μέτρων. Τα υφιστάμενα 2 κιούγκια προς το μέρος του Βαλομανδρίου είναι πολύ  μικρής διαμέτρου, βαθειά τοποθετημένα, ανεπαρκέστατα  και βουλώνουν από τα φερτά υλικά με την πρώτη κατεβασιά.

Είναι σκόπιμο και αναγκαίο η Περιφερική Ενότητα Τρικάλων να λάβει υπόψη της τις προτάσεις της επιτροπής Βαλομανδρίου, που παραδόθηκαν στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη και να προτείνει στον πρώτο προγραμματισμό έργων, τη διενέργεια μελέτης για την επέκταση της γέφυρας και να εφαρμόσει τις προτάσεις της.  Η μελέτη  για τη συνολική θωράκιση της Θεσσαλίας θα καθυστερήσει πολύ και θα χρειαστούν πολλά χρήματα για την υλοποίησή της.   

      


επικοινωνιστε μαζι μας