Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Θρήνος - Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 43χρονος συγχωριανός δάσκαλος Βασίλης Η. Κεφάλας


Έφυγε από κοντά μας την Δευτέρα18-4-2022 ο συγχωριανός μας, Βασίλης Η. Κεφάλας, σε ηλικία 43 ετών, μετά από μοιραίο τροχαίο δυστύχημα, που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Αθηνών.

Ο Βασίλης Κεφάλας, γιος του γνωστού συγγραφέα και ποιητή Ηλία Κεφάλα και της Αθηνάς Γκάτσου, ήταν δάσκαλος και δίδαξε σε δημοτικά σχολεία των Αθηνών, Ζακύνθου, Καλύμνου, Νεάπολης Βοιών με τελευταίο στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής. Ήταν παντρεμένος με την Χρυσάνθη Δραγάζη και πατέρας ενός πεντάχρονου κοριτσιού, την Αθηνά.


Πώς παρηγοριέται ο θάνατος ενός παλικαριού; Πώς να αντιπαλαίψεις τον ίλιγγο του πανικού;

Ο καθένας θα ήθελε μιαν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ικανή να κριθεί για τον ρεαλισμό της από το κυρίως θύμα, που είναι ο γονιός.

Πώς παρηγοριέται ένας τέτοιος θάνατος με γλώσσα ανοιχτή στη δυνατότητα της εμπειρικής επαλήθευσης - όχι με νοησιαρχικές κατασκευές και παραμυθένιες διαφυγές στην ψυχολογική παραίσθηση.

Ας προσπαθήσει ο τολμητίας της απάντησης να βιώσει, έστω σαν άθικτος τρίτος, την εμπειρία που συμπυκνώνει αυτή η εξωφρενική απώλεια. Προτού αρθρώσει λόγο να βλέπει με ενάργεια μπροστά του ολόκληρη τη διαδρομή της βιωμένης σχέσης που βίαια και αναίτια διακόπηκε:

Τη χαρά από την πρώτη αίσθηση της σύλληψης του παιδιού. Την προσμονή των μηνών της κύησης ώσπου να αναδυθεί στον κόσμο μας μια καινούργια ύπαρξη με τη δική της απόλυτη ετερότητα. Το πρώτο χαμόγελο, τα πρώτα τρεμάμενα βήματα, τα πρώτα στραπατσαρισμένα μιλήματα. Το ξεπροβόδισμα κάθε πρωί για το σχολειό, το ανέβασμα, χρονιά τη χρονιά, από τάξη σε τάξη, την αγωνία για τις δυσκολίες, τη χαρά για τις προόδους. Την έγνοια μετά για τις καίριες επιλογές, την είσοδο στο πανεπιστήμιο, τη μέρα που πήρε το πτυχίο, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τη δημιουργία οικογένειας. Ως τη στιγμή που το λεπίδι του χάρου μηδένισε αυτήν τη ζωή, τη ζυμωμένη, στιγμή προς στιγμή, με την ψυχή σου. Kαι έχεις μπροστά σου άψυχο κέλυφος την ύπαρξη που ανθοβολούσε.

Δεν έχει παρηγόρια ο θάνατος, είναι αδύνατο και αφύσικο να συμβιβαστούμε μαζί του. Αν αιτία είναι ο αδυσώπητος παραλογισμός της φύσης, σφίγγεις τα δόντια και σκύβεις το κεφάλι στην αμείλικτη νομοτέλεια.

Η εφημερίδα μας απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

επικοινωνιστε μαζι μας