Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Οι ικανότητες των σκύλων και οι ράτσες τους



Οι σκύλοι είναι «οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου» και όχι τυχαία, καθώς είναι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα, να σου χαρίσουν απλόχερα την αγάπη τους, ενώ σίγουρα δε θα σε κάνουν ποτέ να βαρεθείς. 
Είναι πολύ έξυπνα ζώα, μπορεί να μάθουν να αντιλαμβάνονται από 60 έως και 100 λέξεις. Παράδειγμα, όταν του λέμε “έλα”, ο σκύλος καταλαβαίνει και έρχεται σε μας. Όταν λέμε “πάμε” ο σκύλος ξέρει ότι θα πάει βόλτα και μπορεί να μας φέρει να του φορέσουμε και το λουρί του. Αντίστοιχα όταν του λέμε “φαγητό” ξέρει ότι ήρθε η ώρα για να φάει. Όταν του δείχνουμε το σφουγγάρι ή το αφρόλουτρό του, καταλαβαίνει ότι θα κάνει το μπάνιο του.


Οι αισθήσεις τους σε σχέση με τον άνθρωπο έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες.
Βλέπουν μόνο ένα μέρος των χρωμάτων του ηλιακού φάσματος (αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου).
Μπορεί όμως να βλέπουν οξύτερα σε πολύ χαμηλότερο φωτισμό, αλλά και να αντιλαμβάνονται την κινητικότητα από ότι οι άνθρώποι λόγω της κατασκευής του αμφιβληστροειδή των ματιών που διαθέτουν.


Η όσφρηση στους σκύλους είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις καθώς μπορεί να είναι ως 100.000 φορές πιο ισχυρή από αυτή των ανθρώπων έχοντας παράλληλα μεγάλη απομνημονευτική ικανότητα των οσμών. Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο ως ιχνηλάτες οι σκύλοι για την εύρεση θηραμάτων, ναρκωτικών, εκρηκτικών υλικών κτλ. ακόμα και για την ανεύρεση καρκινικών όγκων.
Η ακοή στους σκύλους είναι η δεύτερη από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις, επιτρέποντας στα ζώα να αντιλαμβάνονται ήχους που παράγονται σε αποστάσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από ότι μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη ακοή.

επικοινωνιστε μαζι μας