Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Εργογραφίες ποιητών από την Γεωργία Κολοβελώνη


Στην εκδήλωση της 21ης Μαρτίου 2017, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στον Μύλο Ματσόπουλου, η Γεωργία Κολοβελώνη παρουσίασε τα στοιχεία από την εργογραφία των ποιητών που ανήκουν στη γενιά του ‘70: Γιώργου Μαρκόπουλου, Αντώνη Φωστιέρη και Νίκου Λαζάρη.

Για τον Γιώργο Μαρκόπουλο τόνισε τα βασικά στοιχεία τα οποία συνιστούν  την ποιητική του: ο έρωτας, ο αγώνας για υπαρξιακή δικαίωση, ο χρόνος, ο θάνατος, η απελπισμένη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερκεράσει τον χρόνο και τον θάνατο, το αίσθημα της μοναξιάς και της εφημερότητας του βίου. Επεσήμανε την ύπαρξη μιας αύρας λυρισμού στα ποιήματά του, καθώς και μιας αίσθησης συλλογικής και προσωπικής ματαίωσης,   η οποία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ποίησής του.


Αναφερόμενη στον Αντώνη Φωστιέρη, επεσήμανε το γεγονός ότι ο ποιητής επιτυγχάνει να συγκεράσει τον στοχασμό με τη λυρική συγκίνηση, τη φιλοσοφία με την κοσμολογία, παραπέμποντας σε αρχαίους αλλά και σύγχρονους φιλοσόφους.  Η ποιητική του Φωστιέρη αξιοποιεί με ιδιαίτερο τρόπο τη γλώσσα. Μας προσφέρει  μια ποίηση στοχαστική, κάποτε με στοιχεία σαρκασμού, μια ποίηση που συγκινεί με το βάθος της, αποδίδοντας με ενάργεια την ανθρώπινη αγωνία της ύπαρξης, του θανάτου και του χρόνου.



Για τον Νίκο Λάζαρη τόνισε ότι είναι ένας κατεξοχήν ερωτικός ποιητής. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από σαφήνεια έκφρασης και περιέχει εικόνες ανθρώπινης ευαισθησίας που οδηγούν τις καθημερινές μας σχέσεις σε ανώτερα επίπεδα συναισθηματικών προσεγγίσεων. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο  Νίκος Λάζαρης αναδείχθηκε γρήγορα και ως ένας ταλαντούχος και ιδιαίτερα ακριβοδίκαιος κριτικός και ότι είναι από τους λίγους σύγχρονους κριτικούς οι οποίοι  «λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».  

επικοινωνιστε μαζι μας