Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι ποιητές Ηλίας Κεφάλας και Γεωργία Κολοβελώνη σε Ιταλική Ανθολογία Ποίησης



Κυκλοφόρησε στην Ιταλία η ποιητική ανθολογία «Pegaso Greco» - Poeti Greci contemporanei – Antologia sull’ arte poetica»  των εκδόσεων  της Ομοσπονδίας Ιταλών Συγγραφέων FUIS [Federazione Unitaria Italiana Scrittori] που εκδόθηκε το 2018 στη Ρώμη. Η ανθολογία επιγράφεται στα ελληνικά «Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές» και την επιμελήθηκαν ο Γεράσιμος Ζώρας, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιταλική και Συγκριτική Λογοτεχνία,  και η Ελένη Παρασκευά, απόφοιτος της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη και το Μάντσεστερ, στέλεχος του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας.
 Ανθολογούνται σαράντα σύγχρονοι Έλληνες ποιητές με ένα ή δύο ποιήματα ο καθένας. Ανάμεσα σε σημαντικούς  ποιητές, όπως οι: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Γιώτα Αργυροπούλου, Νάσος Βαγενάς, Γιώργος Βέης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Μαρία Καρδάτου, Γιώργος Κεντρωτής, Πρόδρομος Μάρκογλου, Στέλιος Μαφρέδας, Τίτος Πατρίκιος, Τάσος Πορφύρης, Λευτέρης Πούλιος, Κώστας Ριζάκης, Νίκος Φωκάς, Αντώνης Φωστιέρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.ά.,  συμπεριλαμβάνονται και οι συμπολίτες ποιητές Ηλίας Κεφάλας και Γεωργία Κολοβελώνη.


Μια σημαντική διάκριση, τόσο για τον Ηλία Κεφάλα, ο οποίος έχει σημαντικό λογοτεχνικό έργο και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όσο και για τη νεότερη ποιήτρια Γεωργία Κολοβελώνη.
Ο Ηλίας Κεφάλας, διακεκριμένος ποιητής, πεζογράφος και κριτικός, έχει εκδώσει 34  βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, λογοτεχνία για παιδιά, καθώς και μία ποιητική ανθολογία. Τα πιο πρόσφατα ποιητικά βιβλία του είναι «Λεζάντες για τ' αόρατα» (Γαβριηλίδης, 2016), το οποίο ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και «Σκοτεινά σονέτα και άλλα βροχερά ποιήματα», (Γαβριηλίδης, 2018).
Η  Γεωργία Κολοβελώνη έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ιστορίες με λυπημένη αρχή» (Νέος Αστρολάβος /Ευθύνη, 2012) και «Μελάνι στον ουρανίσκο» (Εκδόσεις Μελάνι, 2015).  Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους.


επικοινωνιστε μαζι μας