Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Διατελέσαντες Δήμαρχοι στον Δήμο Τρικκαίων από το 1881 έως σήμερα 2013


Με λίγα βιογραφικά στοιχεία και με τις φωτογραφίες τους επιχρωματισμένες από τις Γραφικές Τέχνες: «Δημήτρη Τσιγάρα» παρουσιάζουμε, κατά χρονολογική σειρά, όλους τους διατελέσαντες δημάρχους του Δήμου Τρικκαίων, από την απελευθέρωση των Τρικάλων 1881 έως σήμερα 2013.

Καχριμπάν Βέης

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους Δήμαρχος Τρικκαίων διατελούσε ο διορισμένος από την Ελληνική Κυβέρνηση Οθωμανός Χατζή Μουχουευτίν Βέης Καχριμπάν Βέης (Καδρής-Μεχμέτ Βέης), φιλέλληνας, ο οποίος προσέφερε πολλές υπηρεσίες στο έθνος επί τουρκοκρατίας και κατά την εισβολή των Τούρκων το 1897.

Κωνσταντίνος Ραδινός (1883-1887)

Ο Κωνσταντίνος Ραδινός καταγόταν από τα Τρίκαλα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Λόγω των φρονημάτων του εξορίστηκε δύο φορές και δημεύτηκε η περιουσία του από τους Τούρκους.
Εξάσκησε στα Τρίκαλα προξενικά καθήκοντα. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος εξελέγη βουλευτής.
Ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος των Τρικάλων μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.
Ο Κωνσταντίνος Ραδινός για να υποστηρίξει την εκλογή του, έταξε στους δημότες χωρικούς, να τους απαλλάξει από την στρατιωτική θητεία και να τους δώσει 2-3 στρέμματα γης χωρίς δικαστική απόφαση.
Η θητεία του, ως Δήμαρχος διήρκησε από τον Ιούνιο του 1883 ως τον Ιούνιο του 1887.
Στον Κωνσταντίνο Ραδινό οφείλεται η ιδέα του πρώτου σχεδίου της πόλης που συντάχθηκε το 1885 από τον κρατικό μηχανικό Μένανδρο Ποτεσσάριο. Έβαλε επίσης τα πρώτα θεμέλια λειτουργίας της Δημοτικής Υπηρεσίας.
Ο Κων/νος Ραδινός πέθανε το 1893.

Γεώργιος Κανούτας του Στεφάνου (1887-1891)

Ο Γεώργιος Κανούτας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1849. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Ιωαννίνων και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μετά το τέλος των σπουδών του το 1873 εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα, όπου άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματος του, ανέπτυξε έντονη δράση για την Ένωση της Θεσσαλίας.

επικοινωνιστε μαζι μας