Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Από την ταυτότητα στη κάρτα του πολίτη.



Ξεχάστε τις ταυτότητες που είχαμε μέχρι σήμερα αφού σε λίγο χρονικό διάστημα θα αντικατασταθούν με την Κάρτα του Πολίτη που θα έχει μέγεθός πιστωτικής κάρτας.
Η Κάρτα του Πολίτη θα θυμίζει τις αντίστοιχες του εξωτερικού ενώ έχουν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας ώστε να μην μπορεί κανείς να τις πλαστογραφήσει.
Στην Κάρτα μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται το όνομα του πολίτη, το ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός και το ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).


Η ταυτότητα με την παραδοσιακή μορφή που προσδιόριζε τα ατομικά στοιχεία του κατόχου της θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Γι αυτό το λόγο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των ταυτοτήτων και η παρουσίαση μια σειρά από έντυπα παλαιότερου τύπου ταυτοτήτων αποτελεί πηγή γνώσης για την ιστορικότητα του τόπου μας.


Μια αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των ταυτοτήτων ως «δελτίο - έντυπο» μέσα από μια συλλογή παλαιότερων εντύπων, των οποίων κάτοχοι στην πλειονότητά τους ήταν συγχωριανοί μας.
Έντυπα χάρτινα δίπτυχα, τρίπτυχα και έντυπα διπλής όψεως πλαστικοποιημένα, αποτελούσαν τα δελτία ταυτότητας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πάνω στα οποία αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων τους.


Η αναγραφή της ημερομηνίας γέννησης, το ονοματεπώνυμο, τα ονόματα γονέων, ο τόπος καταγωγής, το επάγγελμα, η εθνικότητα, το θρήσκευμα, ο γενικός αριθμός, η εκδοτική αρχή, μια φωτογραφία για την ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών του προσώπου και ένα δακτυλικό αποτύπωμα για την σύγκριση και αναγνώριση ατόμων ήταν συνήθως τα στοιχεία ενός δελτίου ταυτότητας.


Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά δείγματα από παλιά δελτία ταυτοτήτων.

επικοινωνιστε μαζι μας