Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Παλιές ταμπέλες και προσόψεις καταστημάτων διηγούνται την ιστορία της πόλης των ΤρικάλωνΜία εικόνα για το πώς ήταν η πόλη των Τρικάλων πριν από μισό αιώνα μπορούμε να έχουμε μέσα από παλιές φωτογραφίες. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος για να πάρει κανείς μία γεύση για τα Τρίκαλα του παρελθόντος. Κάποιες από τις παλιές ταμπέλες των καταστημάτων του Κέντρου – που σήμερα είναι κλειστά ή σε άλλες περιπτώσεις ακόμη ψυχορραγούν και υπολειτουργούν – έχουν μείνει καρφωμένες στις προσόψεις των κτιρίων και μας δίνουν σχετικές πληροφορίες για το παρελθόν.
Καταγράψαμε και αποθησαυρίσαμε κάποια από τα παλιά εναπομείναντα καταστήματα -σπαράγματα του παρελθόντος- της πόλης των Τρικάλων και τα παρουσιάζουμε εδώ σε μια θεματική συλλογή με την ονομασία «Παλιές ταμπέλες και προσόψεις καταστημάτων των Τρικάλων».
Μια μικρή ελεγεία στην ξεπερασμένη εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα και στην σταδιακή κατάργηση και εγκατάλειψή της. Θέτοντας παράλληλα και τον προβληματισμό για το μέλλον της πόλης και την διάσωση της ιστορικής μνήμης και ταυτότητάς της.

Αυτές οι ταμπέλες και προσόψεις των καταστημάτων είναι εκεί ως σιωπηλοί μάρτυρες της μνήμης, της ταυτότητας και της αστικής φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης. «Διηγούνται» ηθελημένα ή άθελά τους την εμπορική και επαγγελματική ιστορία, θυμίζοντας στους παλιότερους και μαρτυρώντας στους νεότερους, πώς ήταν κάποτε τα Τρίκαλα.
Βουβές προσόψεις που μιλούν με την σιωπή τους και στη θέα τους ανακαλούν το θυμικό της πόλης.
Πρόκειται για τα εναπομείναντα μικρά μαγαζιά στο εμπορικό κέντρο των Τρικάλων, που οι ταμπέλες τους, άλλες με καλλιγραφικά γράμματα, φτιαγμένες στο χέρι, κι άλλες κλασικού τύπου επιγραφές, που προσδιορίζουν το είδος, την ιδιότητα και την επαγγελματική τους κατηγορία.
Καφενεία, βιβλιοπωλεία, λευκοσιδηρουργεία, σιδηρικά- χρώματα, είδη κιγκαλερίας, ποτοποιία, πατσιατζίδικα, ρουχάδικα, ψιλικά, πτηνοπωλεία, επισκευές υποδημάτων, ραδιόφωνα κ.α. έχουν την τιμητική τους.

Εστιάζουμε στο κεντρικό σημείο των προσόψεών τους, που οριοθετούνται από το ταπεινό πεζοδρόμιο, την πόρτα της εισόδου, τα κιγκλιδώματα, την επιγραφή, το επιστέγασμα και τα οδωνυμικά στοιχεία (ονοματοθεσία και αρίθμηση της οδού).
Παρατηρήστε τις φωτογραφίες και ταξιδέψτε εκεί όπου, ανάμεσα στα εναπομείναντα νεοκλασικά, και στις νεόκτιστες πολυκατοικίες μπορεί να αντικρίσει κανείς την παλιά πόλη, και να φανταστεί την ζωντανή και πολύχρωμη, κάποτε, αγορά της πόλης. Αυτός ακριβώς, ο συγκερασμός παρελθόντος και παρόντος δίνει άλλωστε στην κάθε πόλη την μοναδικότητά της.

επικοινωνιστε μαζι μας