Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

«Τα τσίπουρα» Αναμνήσεις πριν από δέκα χρόνια

 

Εποχή για την απόσταξη των τσίπουρων. Από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη, όλη η επαρχία παρασύρεται στο ρυθμό του βρασμού των καζανιών. Το ελληνικό απόσταγμα, που έγινε σύμβολο της φιλοξενίας μας, έχει την τιμητική του.

Για πολλούς αιώνες το τσίπουρο παράγεται ερασιτεχνικά από τους χωρικούς και γίνεται το βασικό ποτό της υπαίθρου. Η διάθεσή του περιορίζεται στη χύμα μορφή και στην τοπική μικρής κλίμακας εμπορία.

Το τσίπουρο, ως ποτό αποτελεί χαρακτηριστική ελληνική έκφραση κεράσματος και φιλοξενίας, εδώ και αιώνες και καταφέρνει πάντα να ενώνει τη μικρή ή τη μεγάλη παρέα γύρω του... 

Πριν από δέκα χρόνια, τον Οκτώβρη του 2013, στο Βαλτινό, σε έναν χώρο, όπου υπήρχαν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις απόσταξης (καζάνι) και όπου νυχθημερόν γίνονταν η απόσταξη του τσίπουρου, συναντήσαμε τον Αντώνη Παπακώστα να βγάζει τα τσίπουρά του. Μαζί με τη βοήθεια και την παρέα φίλων του και συγχωριανών του, να κάθονται υπομονετικά και να παρακολουθούν την διαδικασία της απόσταξης. 

Και επειδή λοιπόν, οι μερακλήδες αυτή την εποχή έχουν την «εορταστική τους», ευχόμαστε «εις υγείαν, και με μέτρο», για να υπάρχει νηφαλιότητα!


επικοινωνιστε μαζι μας